Sidor

måndag 30 juni 2014

Louise

Börjar bli lite rostema här på bloggen men det är svårt att undvika när det blommar så vackert. Idag slog den vackra rosen Louise Odier ut. Den är verkligen otroligt vacker både som knopp och som utslagen blomma.


Tycker att färgen är alldeles fantastisk.


Visst påminner vackra Louise om en pion!

söndag 29 juni 2014

Ros utan namn

Kan inte låta bli att dela med mig lite mer från vår rosenträdgård. Det är ju så vackert där nu när ros efter ros blommar.


En av de första rosorna vi satte för två år sedan var denna vackra röda ros. Klantigt nog slarvade jag bort namnet och vet inte alls vilken sort den är. Hur det nu är med namnet så är den otroligt vacker.



Alldeles fantastiska stora röda rosor som verkligen pryder sin plats. Dessvärre är den inte remonterande utan blommar bara precis nu. Alltså gäller det att njuta så länge som skönheten varar.


Den namnlösa röda rosen är den som än så länge dragit iväg och klänger längs väggen. Tanken är ju att väggarna så småningom helt skall fyllas av klängande rosor.

Sörbygdsdagen

Lördagen var grå, kall och regnig och en sådan dag en helst bara kurar under en filt. Istället tillbringades dagen i Hedekas på den årliga Sörbygdsdagen. Lite märkligt när lilla Hedekas plötsligt är till bredden fyllt av både människor och bilar.


Den som önskade kunde titta på tjusiga bilar av olika ålder och märken. Vintage är onekligen rätt även när det gäller bilar. Där fanns även traktorer att titta på även om jag inte riktigt förstod tjusningen med att titta på en man som backade med sin traktor. Däremot tyckte jag om att se när det slogs hö med lie. Vilken konst att kunna använda en lie på rätt sätt. Vilket otroligt jobb dessutom. Det är lätt att förstå att det verkligen var ett slitsamt arbete att vara bonde förr.


Förutom att spana runt på marknadsstånd, bilar och traktorer så skulle det även valarbetas. Alltid lika kul att komma ut och träffa folk och prata politik. Vi var dock rejält frusna fram på dagen så mycket kaffe krävdes för att hålla energin och aktiviteten uppe.


En av de som stod och sålde på marknaden var min väninna Erika Färg som driver WAT Färg. Syr barnkläder i tjusiga modeller och färger. Dessutom har hon mössor för bebis så väl som vuxen. Riktigt fina saker som jag verkligen kan tipsa om. För egen del blev det dock inte kläder denna dag utan istället nyslungad honung från Sörbygden. Verkligen gott och nu känner jag mig inspirerad att baka honungskakor.

lördag 28 juni 2014

Frisyr med brukshandvisning

Jag försöker lära mig fler tjusiga vintagefrisyrer för att kunna variera mig mer. Idag skulle jag stå på Sörbygdsdagen i Hedekas. Det skulle förutom marknaden visas upp tjusiga veteranbilar och då gäller det ju onekligen att passa in i dagens tema. Fast vad göra när regnet fullkomligt vräker ner? Inte direkt idealiskt väder för fin frisyr. Tur då att jag i bokhyllan i mitt arbetsrum har en bruksanvisning för precis sådana tillfällen.

Boken Vintagefrisyrer har redan blivit en riktig favorit hos mig. Genom den hittade vi inspiration till Annas frisyr till studentbalen och även till själva studentdagen. Idag hittade jag en passande frisyr för regnigt väder. Lite svårt att göra en neckroll på sig själv visade det sig men efter några svordomar och ett gäng tappade hårnålar blev frisyren äntligen rätt.



Lite lockat fram och uppsatt bak. Konstaterar att det är dags att bättra på hårfärgen nu. När jag väl förstod hur frisyren skulle göras var det faktiskt inte så svårt. Övning ger ju färdighet så på sikt bör även detta kunna bli en vardagsfrisyr.

fredag 27 juni 2014

Honung och kaprifol

Snart blommar alla rosorna i vår rosenträdgård och det är onekligen helt fantastiskt. Vi har blandat friskt bland sorterna och nu ger det utdelning i form av många olika sorters rosor. Svårt att välja en favorit när alla är så vackra. Vissa sorter ger riktigt stora och vräkiga blommor medan andra är betydligt mindre och mer anspråkslösa.


Än så länge har vi satsat på klängrosor och buskrosor. Tanken är att dessa skall kompletteras med flera sorters rabattrosor men det får vänta lite. Än så länge är det svårt att beräkna hur mycket plats de befintliga rosorna kommer att ta när de har växt till sig. Alltså väntar vi ett år eller två med att utöka planteringen.


En ros som verkligen är anspråkslös vid en första blick är honungsrosen. Även om blomman är enkel så doftar den alldeles fantastiskt. Om kvällarna ligger numera en söt doft av honungsros och även av kaprifol i vår trädgård.

Husbygge i Hult

Vi har länge drömt om härliga uteplatser här hemma i Hult. Sent på säsongen förra året blev vår rosenträdgård klar och den har verkligen blivit en uppskattad plats att sitta på. Där är enda platsen i trädgården där vi har sol om morgonen vilket gör att vi gärna äter frukost där.


Förra året kämpade Raimo med att hinna bygga färdigt ett trädäck till midsommar. Hela vår trädgård lutar och då är det svårt att duka långbord när det är dags för kalas. Alltså kämpade Raimo för att det skulle hinna bli klart till förra årets midsommarfest. Klart blev det även om vi inte hann använda det så mycket eftersom vädret var traditionellt midsommarväder. Fast en riktigt trevlig fest blev det så klart ändå. Tanken redan förra året var att det inte bara skulle vara ett trädäck utan ett uterum. Vi insåg dock att projekten förra året var många och valde därför att dela upp arbetet på två år. Nu i maj började Raimo därför att bygga på uterummet som vi hoppas kommer att förlänga utesäsongen en bra bit in i hösten.


Uterummet byggs av virke från sågen som ligger alldeles i närheten av Hult. Eftersom träden också kommer från närområdet så är det onekligen närproducerat material. De fönster som skall användas är återvunna. Två av dem satt i vardagsrummet innan vi gjorde om rummet för några år sedan. På taket skall vi lägga plåt och även den är återvunnen eftersom det är plåten som tidigare täckte hela taket på vårt hus här i Hult.

torsdag 26 juni 2014

Sparar till nästa vår

Våra penséer blommar vackert här hemma i Hult och det är verkligen en fantastisk blomma. Den klarar minusgrader och blommar sedan ända in på sommaren. Tänk så många olika färger och storlekar den finns i vilket ger oändliga möjligheter till kreativa blomsterarrangemang. I år har jag för första gången sett till att plocka och spara rejält med frökapslar för att kunna så egna penséer till våren. Skall bli roligt att driva upp dem själv tänker jag.


Förutom att penséer är vackra blommor att ha i kruka så är de också bra att använda som dekoration till bakverk. När Anna tog studenten dekorerade jag hennes studenttårta med penséer. Tror också att de skulle passa fint till cup cakes och andra bakelser.

Fransk jordgubbstårta med penséer



En sådan där dag

Vi är lediga idag och vaknade till strålande solsken. En perfekt dag för stranden tänkte vi således och började duka fram frukosten. Ganska snart täcktes dock himlen med moln och istället följde några timmar med åska. Ett perfekt tillfälle att ta tag i sådant som måste göras helt enkelt. Att sortera och lägga in tvätt, vattna blommorna eller att organisera köksskåpen. Börjar lite med det ena, fortsätter med det andra och konstaterar att jag inte alls är på humör att göra något vettigt. Tar istället min bok som jag läser just nu och försvinner iväg till England och följer med Thomas Lynley som har ett mord att lösa. Det måste ju vara viktigare att bistå polisen i en mordutredning än att städa i hemmet tänker jag!




onsdag 25 juni 2014

Konst i edinburg

Jag älskar att resa och se nya platser. Samtidigt är jag mycket förtjust i att komma tillbaka till platser där jag redan har varit. Vissa platser räcker alldeles utmärkt att bara besöka en gång medan andra platser ständigt lockar till nya besök. Dublin och Edinburgh är två städer dit jag har återvänt många gånger. De båda städerna påminner mycket om varandra men ändå inte. I båda städer finns ett rikt kulturliv och många möjligheter för den som önskar uppleva konst och musik.


Scottish National Gallery ligger mitt i centrala Edinburgh och är verkligen helt fantastiskt. Förutom att själva byggnaden är otroligt vacker och en upplevelse i sig är det ett galleri fyllt med spännande konst. Det är stora generösa ytor och till och med trappuppgångarna utnyttjas till att visa upp konst.


Konst skall vara för alla menar jag och så är det även på det skotska nationalgalleriet eftersom det råder fri entré. Något som egentligen borde vara en självklarhet på alla museum i min mening.


Otroligt mycket att se och nästan lite svårt att ta in allt på en gång. Jag föredrar egentligen att dela upp ett besök på ett galleri på flera tillfällen. Att titta lite kortare men istället komma tillbaka och uppleva mer. Helt fantastiskt egentligen att få lov att fotografera inne på galleriet.


Den mest spännande konsten hittas dock inte på städernas museum eller gallerier. Gatorna bjuder ofta på det som är mest spännande och så även i Edinburgh. Inte riktigt i klass med gatukonsten i Dublin men fortfarande spännande. Bilderna med ljusen är från en konstinstallation i en park i Edinburgh när vi var där i februari i år.

Utanför min dörr

Så här års finns det bara fördelar med att bo som vi gör. Vi har skog och sjö alldeles inpå knutarna och det i kombination med sommar och sol är onekligen helt fantastiskt.


Vi har en runda i skogen som vi går de flesta dagar men ändå blir vi inte trötta på vägen. Det är en lagom lång slinga att gå för både hund och människa.


Ibland går vi sträckan hastigt men ofta väljer vi att sakta strosa och då har jag gärna kameran med mig. Finns så mycket fint att titta på och lite längre fram finns både bär och svamp att plocka med sig hem


Ida springer lös under promenaden och trivs då som allra bäst. En vissling och sedan är hon vid min sida igen och viftar på svansen. Snart sätter hon iväg igen bland ormbunkar och snår men är ständigt nära oss. Svansen är aldrig stilla och nosen ständigt mot backen och följer spännande spår.


I år tycks blåbärsrisen ha hämtat sig från förra vintern. Redan nu är där fullt av bär som väntar på att mogna. Jag längtar redan nu och planerar för att fylla frysen riktigt ordentligt. Det har varit en tråkig vinter utan bär så i år får vi kompensera detta och plocka extra mycket.


Där är då mitt älskade hus här i Hult. Clownhuset kallar barnen det för eftersom det är vitt, rött och blått och dessutom med en grön ytterdörr. Nåväl tids nog blir hela huset i samma färg och tills dess passar det ganska bra att vår cirkusfamilj bor i ett clownhus.

tisdag 24 juni 2014

Mazarintårta med jordgubbar

Jordgubbar är verkligen något jag älskar och inte kan få nog av. Imorgon skall vi pröva att göra en sommarsemla med jordgubbar vilket skall bli spännande. Alltid lika roligt att pröva något nytt tycker jag. På midsommar testade jag att göra en mazarintårta med jordgubbar vilket blev mycket uppskattat.


Smarrigt gott med mazarinbotten, grädde smaksatt med vanilj och sedan jordgubbar och flagad mandel ovanpå. Smakombinationen var verkligen en riktig höjdare. Det är också en allergivänlig kaka eftersom den är helt glutenfri och kan enkelt göras laktosfri.



Mazarintårta med jordgubbar
150 Smör, rumsvarmt
3 ägg
0.5 dl mandelmjöl
3 dl vispgrädde
Mandelmassa (200 g mandel, 1 dl socker och 2 äggvitor.
ca 500 g färska jordgubbar
Rostade flagade mandelspån
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. 
Skålla och skala mandeln och riv den sedan i en mandelkvarn. Blanda riven mandel med socker och äggvitor. Vispa sedan smör och mandelmassa krämigt. Rör ner äggen ett i taget och vänd sedan ner mjölet. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 20 min. låt svalna. Vispa grädden och bred ut på toppen av kakan. Garnera med färska jordgubbar och mandelspån. 

Tänk på att även använda glutenfritt ströbröd till formen om kakan skall vara helt glutenfri. Jag hade inte något hemma och använde därför kokosflingor att bröa formen med vilket fungerade alldeles utmärkt.


Saknad

Igår var det den gamla midsommaraftonen, det vill säga det datum midsommar hade fram till 1952. Idag är det länge sedan men för mig har den dagen alltid haft sin betydelse eftersom det var min farmors födelsedag. I år hade hon fyllt 94 år om hon fortfarande levt och det är ju numera en högst vanlig ålder. Det har gått nästan tolv år sedan hon gick bort och fortfarande är saknaden så stor. Hon var vid sidan om mina föräldrar den viktigaste vuxna i mitt liv när jag växte upp. Hon och min lärare från lågstadiet var de som kom att ha mycket stor påverkan över vem jag blev som vuxen. Jag önskar så att hon hade fått vara kvar ett tag till och fått träffa min man och mina barn och se vårt hus här i Hult. Vet att hon hade tyckt om det liv jag lever men hade så gärna velat dela även det med henne.


Här är jag till vänster och farmor till höger. Pappa säger till mig att jag ser ut som en tant när jag har mina vintageoutfits och att jag är lik farmor. Han ser det som något negativt att vara tant men jag ser det som något positivt. Min farmor är jag gärna lik eftersom hon var en riktigt fin människa både på insidan och utsidan.

måndag 23 juni 2014

Mitt eget rum

Idag har jag suttit och arbetat i mitt arbetsrum. Det var flera år sedan det var möjligt senast eftersom där alltid har varit totalt kaos. Det har som inte spelat någon roll om jag har städat eftersom rummet varit helt omöjligt att hålla ordning i. Nu har jag tänkt till ordentligt vad som varit problemet med hur rummet har sett ut tidigare och konstaterar att det som verkligen har saknats är förvaring. I mitt arbetsrum förvarar jag böcker, pyssel, målarsaker och lite annat smått och gott. När rummet var helt tömt på saker var jag onekligen häpen över hur mycket som rymdes där inne.


Min fina sekretär är jag särskilt förtjust i. Jag fick den av en vän för några år sedan och då var den brun och ganska ful. Med hjälp av lite vit färg och nya knoppar blev den till en favoritmöbler. Nu fungerar den åter som en bra arbetsplats och förvaring. Förutom saker som jag använder till olika projekt så finns även en del minnessaker i mitt lilla rum. 


Ena väggen i arbetsrummet är nu klädd från vägg till vägg och från golv till tak med hyllor. Där ryms sedan allt som måste få plats. Någon perfekt ordning kommer det nog aldrig att bli i mitt arbetsrum men nu råder där ett kreativt kaos där jag har koll på mina saker igen. Kändes helt fantastiskt bra att sitta där inne och arbeta och sedan stänga dörren om arbetet och kliva ut i resten av huset och vara ledig. 

Sommarloppis

Det är sommar även om det inte känns på temperaturen. Vi brukar ha fönstret öppet i sovrummet den här tiden på året men inatt önskar jag att det hade varit stängt. Det var nämligen isande kallt i sovrummet när klockan ringde och inte ett dugg lockande att vakna. Så jag värmer mig med rykande hett kaffe och funderar över lämplig dag att åka ut på loppis. Sommarloppisarna brukar ju dra igång så här efter midsommar.


Jag tycker allra bäst om att titta på kläder när jag är på loppis. Drömmen finns ju alltid att hitta en tjusig klänning från 30-60-tal. I klädstället ovan hittade jag förra sommaren en alldeles fantastisk klänning från 60-talet som har varit en favorit under vinterns kalas.


Jag försöker dock att inte ha något uttalat mål när jag ger mig av ut på loppis. Varken vad gäller destinationen eller inköpen. På sommaren räcker det ju egentligen att bara ge sig ut och köra lite planlöst. Särskilt här i Bohuslän där det onekligen finns gott om loppisar.


Förra året prövade vi att ha loppis här hemma i Hult vilket var riktigt trevligt. Vi har tänkt oss att på sikt ha en loppis i vårt förråd men det blir nog snarare ett projekt för nästa sommar. I år har vi fullt tillräckligt med att bygga färdigt uterummet, ordna växthuset och så det där projektet som än så länge är mystiskt.


Alltså blir det att ge sig av ut på turer den här sommaren istället. Halva nöjet är loppisjakten och halva nöjet är det vackra sommarlandskapet. Vart en än kommer är det onekligen vackert om sommaren.


Viktigt inslag är givetvis många fikastunder och då måste det fikas på rätt sätt! Det går ju inte an att dricka kaffe ur en plastmugg! Kaffe ska i min mening drickas ur kopp, det smakar helt enkelt bättre då.

söndag 22 juni 2014

Köksordning

För flera år sedan köpte vi en fin skafferihylla till köket. Tanken var att den skulle sättas upp när köket var renoverat. Den har legat inne i mitt arbetsrum i väntan på att köket skall bli klart. Nu när jag i helgen har röjt ur och organiserat arbetsrummet konstaterade jag att där kunde den ju inte ligga längre. Varför vänta när den kan pryda köket redan nu.


Jag gillar att den rymmer mycket av det som annars står i skafferiet. Gillar att ha allt nära till hands på bänken när jag bakar eller lagar mat. Alltså förvaras så mycket som möjligt i glasburkar på hyllor och på bänken. Fast allt ryms ju inte på bänken. Nu får dock desto mer plats. För att det skall vara enkelt att identifiera vad som är vad har jag satt små träettiketter på handtagen. Det är faktiskt inte helt enkelt att vid första anblicken se skillnad på florsocker och potatismjöl.


Sedan tidigare hade jag fina etiketter i trä som passade bra till ändamålet. Jag fick en uppsättning i julas och hade själv köpt en uppsättning tidigare och hade därför många dubbletter. 


Dubbletter hade jag inte någon användning för och dessa målades därför vita. Med hjälp av en svart penna skrev jag dit sådant som finns i min förvaring så som florsocker, hirsflingor och popcorn.


Praktiskt och fint. Bra att även dubbletterna kom till användning.


Hyllan får egentligen inte plats i köket men vi valde att ställa den framför fönstret. När köket väl renoveras skall fönstret bytas ut mot ett mindre fönster. Nu när hyllan står där skapar den lite känslan av ett mindre fönster och på så vis är vi i tanken ett steg närmare renoveringen av köket.


Pion

Huset är i totalt kaos efter att jag igår flyttade ut alla saker ur mitt arbetsrum. Galet hur många saker som fick plats på den lilla ytan egentligen. Hela kvällen ägnades åt att ställa tillbaka saker men än är mycket kvar. Därför väljer jag att blunda för kaoset inne och går ut i trädgården istället. Vår vackra pion blommar för fullt just nu och det är onekligen en anledning att vilja gå ut.




Jag kan som inte se mig mätt på denna fantastiska blomma. Jag vet att jag ständigt har nya favoriter här i trädgården. Kanske är det så att den som blommar just nu ständigt är den jag tycker bäst om.




I år har jag bundit upp pionen ordentligt eftersom den annars inte klarar att hålla de tunga blommorna uppe. För varje år blir vår pion lite större och den är en riktig överlevare. Första hösten när vi hade köpt huset råkade Raimo meja ner den helt med trimmer och sedan har vi även flyttat den en gång. Troligen är den flyttad en gång tidigare också eftersom det dykt upp en pion i en av våra rabatter. Bakom pionen syns stenen till vårt mystiska sommarprojekt. Jag är lite fundersam på hur det där kommer att bli men vet att det brukar bli bra.


Vår pion är inte bara vacker, den doftar alldeles ljuvligt också. Jag brukar skämma bort oss och ta in några blommor och ställa i vardagsrummet. Då luktar halva huset av pion och det är inte så tokigt det.

lördag 21 juni 2014

Midsommar i Hult

De senaste åren har vi haft fest på midsommar här hemma i Hult, men inte i år. Det här året konstaterade vi att det har varit fullt tillräckligt med studentbal och sedan student och att allt vi önskade var lite lugn och ro. Att gå på fest kändes inte ens som ett alternativ, vi ville bara vara hemma. Alltså firades midsommar i all enkelhet med bara pappa och en god vän på besök. En stor del av dagen spenderades i trädgården med trädgårdsarbete vilket kändes alldeles lagom.


Vi valde till och med bort den traditionella midsommarmaten och åt istället rabarberkyckling med färskpotatis och smörsmälta rädisor. Tack till Min lilla kokvrå som tipsade om receptet på kycklingen. Vad gäller rädisorna så var det en ny upplevelse. Jag har tidigare bara ätit dem råa i sallad eller på smörgåsen. Efter ungefär fem rädisor har jag sedan tröttnat för säsongen och då står många kvar i landet så vad göra. Alltså sökte jag på recept med rädisor och konstaterade att det går ju att tillaga dem vilket jag aldrig har prövat förut. Igår kokades de tillsammans med smör och honung och idag skall vi pröva att ungsrosta dem. 


Även som sillen valdes bort igår så är jordgubbar ett absolut måste! Vi hade jordgubbar till frukosten, till lunch blev det en pastasallad med jordgubbar, tomat och fetaost. Sen mellan lunch och middag en alldeles ljuvlig mazarintårta med jordgubbar. Midsommarafton avslutades med film och popcorn och vi kände oss helt tillfreds med en mycket lugn dag. Den blev precis så som vi hade önskat oss.