Sidor

torsdag 30 juni 2011

Blomsterprakt

Även om det växer en del ogräs i min trädgård just nu så kan jag inte låta bli att njuta av blomsterprakten. Den blommar verkligen i hela trädgården vilket gör det lätt att glömma bort dess brister.

Fuchsia

Pensé


Härlig färg men namnet har jag glömt

Även ogräs är vackert när det blommar

Plymspirean närmar sig slutet på årets blomning

Pioner

Våra pion har äntligen börjat blomma, det är nästan något av en högtidsstund. När vi köpte huset hade den en märklig placering nästan på parkeringen vilket gjorde att vi missade den och körde ner den med trimmer. Trädgården hade ju fått växa vilt i femton år och då var det svårt att skilja planterat från ogräs. Nästa år kom den dock tillbaka och vi fick flyttat den till en bättre plats. Nu växer den sig större för varje år och är till stor glädje både att titta och lukta på.

Doftpion från Hult


Favorit från Gotland

Något som jag lärde mig älska första gången jag var på Gotland var saffranspankaka. Jag älskar saffran och älskar det mesta som är pannkaksliknande och således var detta efterrätten för mig. Med tanke på att saffran har en tendens att vara lite dyrt blir det en efterrätt som bara görs några gånger om året. Fördelen med det är att det alltid blir lite stort när saffranspannkakan ska ätas. Idag njuter jag därför både av sol och av solgul pannkaka.

Saffranspannkaka med sylt och grädde. Svårt att behålla gräddens fluffighet i denna värme

onsdag 29 juni 2011

Kattungar i Hult

Det börjar bli en tradition det här att vår Saga får kattungar på sommaren. För tredje året i rad har vi nu kattungar här i Hult. Fyra trodde vi först men nu ikväll när vi tittade till mor och barn då fanns det plötsligt fem kattungar. Riktigt fina är de och det skall bli roligt att få en sommar tillsammans innan de till hösten flyttar till nya hem.

Saga med hennes några timmar gamla ungar

måndag 27 juni 2011

Nu är projekten många!

Semestern har börjat och med det inleds alla sommarprojekt. När ska man annars göra alla projekt om det inte hinns med när man är ledig? Under helgen som gått har vi börjat snickra på en stor utebur till kaninen och marsvinen. Det blir inte den snyggaste bur jag sett men jag tror att den kommer att bli riktigt bra och mycket uppskattad av gnagarna. Idag har vi varit iväg och handlat färg och tapeter till sovrum och barnrum. Tapeterna till vardagsrummet har vi redan så det som återstår är bara att sätta igång! Ett rum i taget skall kläs i fina nya tapeter.

lördag 25 juni 2011

Midsommar i Hult

Midsommar är kanske den högtid jag tycker bäst om. Även om traditionerna är många är samtidigt kraven färre. Många firar midsommar olika från år till år vilket jag tycker är uppfriskande. I år valde vi att ha en så lugn midsommar som möjligt. En egen midsommarstång var planerad men eftersom regnet vräkte ner valde vi att hoppa över det. Istället blev det en dag med god mat och sällskapsspel. Trevligt, enkelt och riktigt skönt.


Grönt från vår egen trädgård

Jordgubbar med lite råsocker får avsluta en god middag

torsdag 23 juni 2011

Snabbrenovering

För flera år sedan fick jag fyra stolar av min mormor som jag har tänkt att jag ska klä om. Problemet är att jag inte har en aning om hur man klär om en stol och inte är jätteintresserad av att lära mig just nu. Alltså har stolarna stått i biblioteket och varje dag varit en påminnelse om ett oavslutat projekt. Idag har jag dock hittat den perfekta lösningen. Färdiga stolsöverdrag med exakt rätt mått! Egentligen ska det vara en liten kudde i men för mina stolar funkar det bäst utan. Känner mig riktigt nöjd över att på fem minuter lyckas piffa upp fyra riktigt tråkiga stolar.


Före: Slitet, tråkigt och fult


Efter: Helt och snyggt

Experiment i köket

Känns som om jag förnärvarande bara skriver om bakning och det kan nog stämma. Har tusen saker jag egentligen borde göra men det är ju så mycket roligare att göra annat. Det är som när jag pluggade och det var tentatider. Aldrig hade jag så välstädat och fint som inför en tenta. Även om det inte är just tenta som hägrar just nu så är det mycket annat som behöver uppmärksamhet och avslut. För att rensa i tankarna blir det därför lite experiment i köket.

Kladdkakemuffins med maräng (12st stora)
2 ägg
3dl socker
1.5 tsk vaniljsocker
6 msk kakao
1.5 dl vetemjöl

Maräng
2 äggvitor
1.5 dl socker
Ättika

Blanda ingredienserna till en jämn smet och fördela i muffinsformarna. Vispa äggvitor och socker till ett hårt skum och toppa muffinsen med marängsmeten. Grädda i ugnen på 175 grader tills dess att marängen stelnat och fått lite färg. Låt muffinsen svalna innan servering


Inte de snyggaste muffinsen men kanske de godaste!

tisdag 21 juni 2011

Tropiska Frestelser

Sommaren har kommit av sig lite och då får man försöka skapa en känsla av sommar på andra sätt.. Tropiska muffins med ananas smakar sommar. Receptet är busenkelt. Ta att bra muffinsrecept från en kokbok och lägg till en burk med konserverad ananas i ringar. Låt gärna lite av spadet vara med i smeten och dela ananasen i små bitar. Grädda enligt receptet och dekorera med kristyr.

Söta frestelser med tropisk inspiration

Kristyren gör det där lilla extra

måndag 20 juni 2011

Årets första jordgubbssylt

Har idag inhandlat jordgubbar som just nu står och puttrar på spisen för att bli till årets första jordgubbssylt. Tänk jordgubbssylt det är verkligen sommar på burk. Önskar jag hade ett jordgubbsland som räckte både till att plocka för att äta och för att koka massor av sylt. Min jordgubbskruka är ett första steg, nästa sommar kan det bli än mer. Fram tills dess får jag nöja mig med att köpa jordgubbar.

Årets första jordgubbssylt

fredag 17 juni 2011

Bal på Torreby slott

Idag har Munkedals nior bal på Torreby slott. När niorna från Hedekas samlades på torget i Hedekas vräkte regnet ner men som tur var hann vädret bli lite bättre innan de kom fram till Torreby.


Anna på väg till bal på slottet

Anna åker i fin bil till balen
På plats i Torreby

Glow in the dark

Något som tveklöst trivs i vår trädgård är spirea. När vi köpte huset var trädgården en ogenomtränglig spireadjungel. Nu börjar det rätta till sig och jag kan konstatera att all spirea inte är av ondo det finns ju så många olika sorter. Den som sprider sig över hela trädgården heter rönnspirea och även om den faktiskt är ganska fin när den blommar så är den ett hemskt ogräs som vi kämpar för att bli av med. Sen har vi också plymspirea som är helt fantastisk. När den blommar ska man verkligen passa på att gå ut sent om kvällen eftersom den har en glow in the dark effekt.

Plymspirea

torsdag 16 juni 2011

Hur man enklast döljer en ful trappa

Har haft en härlig kväll i trädgården tillsammans med familjen. Raimo har målat ytterdörren och fixat lite som vi har tänkt att det där gör jag imorgon. Barnen och jag har röjt i trädgården och tagit tag i våra planteringar. Nu är rabatterna rensade och krukorna fyllda med blomster. Jag köpte dessutom en jordgubbskruka tidigare idag som vi har fyllt med jordgubbsplantor. Tänk jag har velat ha en sådan i flera år men trots det inte köpt mig någon. Nu står den dock på plats och pryder farstukvisten. Vår trappa är så hemskt ful att det krävs rejält med blomsterprakt för att husets entré skall se inbjudande ut. Någon gång längre fram skall den rivas och ersättas med en fin trappa i trä, men fram tills dess får den kamoufleras med lite grönska.

Rensad rabatt med lite nya växter

Fästet till flagstången finns fortfarande kvar och fungerar som blickfång

Ful trappa men härliga blommor


En gammal emaljgryta fungerar utmärkt som blomkruka

Köksburkar

Köket är det rum i huset där många av dagens timmar spenderas. All mat som ska lagas, disk som ska diskas, bröd som skall bakas och allt annat man måste göra tar ofta betydligt mer tid än vad man tror. För att underlätta hanteringen lite gillar jag att ha det jag behöver nära till hands.

Burkar till det som används ofta

Gammal glaskonservburk från bruket i Surte inköpt på loppis

Fynd från Ullared

Tidigare karamellburk blir en burk för linser

En gammal kaffeburk inköpt på loppis fungerar som förvaring för  linfrön

Ännu en glaskonserv. Denna innehåller råsocker samt sockersked

onsdag 15 juni 2011

Skolavslutning

Idag har min näst största tös slutat nian och med det hela grundskolan. Känns helt ofattbart hur hon redan kan vara så stor. Till hösten väntar gymnasiet och innan dess en härlig sommar. Stor grattis min älskade Annis


Anna Norrgran

Stolt pappa med dotter





Mer pyssel

Fick ju tid till att göra ett halsband nyss och av bara farten blev det även ett par örhängen. Jag älskar den här modellen av örhängen men det är sällan jag hittar några i affären. Lösningen blir därför enkel, bara att göra ett par själv!


tisdag 14 juni 2011

Det var som katten...

Min katt Cleo har en förmåga att hitta udda sovplatser. Den här gången hittade jag henne när hon låg och sov i min brödkorg. Vad ska jag säga? Det är onekligen svårt att bli arg på någon som är så söt som Cleo.

Cleo i brödkorgen!

Tid för kreativitet

Har haft fullt upp en längre tid och knappt hunnit andas mellan alla projekt. Funderar mycket på hur jag ska hinna göra allt jag vill göra och konstaterar att det smartaste är nog bara att bestämma att nu gör jag det här. Alltså bestämde jag mig för att ge mig själv tid att vara kreativ och resultatet blev detta.



söndag 12 juni 2011

Svensk arbetarrörelse under hundra år

Vi har haft en riktig loppishelg den här helgen och jag är nästan lite salig över allt bra vi har hittat. Att gå på loppis är ju alltid lite spännande. Något jag verkligen älskar är gamla böcker. Det spelar nästan inte någon roll vad de är för böcker bara de är gamla och vackra. Ibland hittar man dock böcker med dessa kvaliteter samt ett riktigt spännande innehåll. Igår hittade jag just en sådan bok, nämligen Svensk arbetarrörelse under hundra år. Det är en bok som beskriver en viktig del av den svenska historien, där Sverige började ta de första stegen till att bli den välfärdsstat vi har idag. Spännande läsning och en mycket vacker bok. Det är trots allt inte länge sedan Sverige var ett av de fattigaste länderna i Europa vilket kan vara bra att påminna sig själv om ibland. Det är lätt att ta det goda i livet för givet, men i själva verket ligger många hårda kamper bakom de möjligheter vi har idag.

Det är något särskilt med pärmarna på gamla böcker

Svensk Arbetarrörelse under hundra år utgiven 1937
Försättsblad
Viktiga händelser i historien

Fattigdom en viktig fråga då och dessvärre fortfarande

torsdag 9 juni 2011

Ett hundliv

Min ständige följeslagare här hemma är vår hund Ida. Lagar jag mat då ligger hon i korgen under bordet, sitter jag vid datorn intar hon fåtöljen, hänger jag tvätt vill hon gärna hjälpa till att ta ner tvätten åt mig. Jag var lite fundersam till om jag verkligen ville ha hund igen när vi inte längre hade någon. Allt efter att månaderna gick kände jag dock mer och mer att det saknades något här hemma, det fanns ett tomrum som lämnade obalans. Även om vi fortfarande sörjde vår Adde insåg vi att det inte bara var honom vi saknade utan också själva grejen att ha hund, att vara hundägare. Oavsett om man vill eller ej så måste man ut året runt när man har hund vilket ofta resulterar i att man längtar efter dessa promenader. Sen är det tveklöst så att även om jag älskar mina katter så är de inte ett sällskap på samma sätt som vovven Ida.

Trött Ida på hajk i skogen

onsdag 8 juni 2011

Ogrästider!

Regn och värme i kombination gör att allt i min trädgård frodas. Verkligen allt gräs, ogräs och alla fina växter jag har planterat. Fast även i ogräset finns det något vackert!


Maskros

måndag 6 juni 2011

Bananoffé

Bananoffé är ett något udda namn på en helt ljuvlig efterrätt. Tänk banan, grädde, choklad, kolakräm i en och samma paj. Det kan inte bli annat än helt himmelskt! 


Bananoffé

Mördeg
200 gram smör tärnas och nyps ihop med
1.5 dl socker
4 dl mjöl

Kolakräm
2 dl socker
1 dl sirap
2 dl vispgrädde
100 g smör
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Tryck ut mördegen i en springform, ca 24 cm diameter även upp på kanterna en bit,
nagga med en gaffel och grädda i ca 15 min på 175 grader. Om degen bubblar upp, nagga till den och grädda klart. 
Pajskalet ska få en gyllene färg och bli spröd.

Blanda socker, sirap, vispgrädde, smör och kakao i en kastrull. Koka kolan på svag värme i 30-45 minuter. Gör ett kolaprov. Häll upp lite smet i ett glas kallt vatten. Går smeten att forma till en kula är den klar. Koka annars lite till. Rör ner vaniljsockret.
Häll över kolakrämen, skiva 2 bananer och lägg över
Vispa 3 dl grädde och bred över, skiva ytterligare 2 bananer och lägg på grädden.
Avsluta med choklad som hyvlas med en potatisskalare.

Pajen gör sig bäst om den får stå någon timme i kylen innan servering



Bananoffé lämpar sig väl att göra både glutenfri och laktosfri!