Sidor

söndag 7 juli 2013

Smarrigaste sommartårtan

När jag var barn brukade min farmor baka världens godaste tårta. Dessvärre tänkte jag aldrig på att be henne om receptet. Sen hittade jag för några år sedan ett recept som var mycket likt farmors och efter lite experimenterande lyckades jag få till en tårta som smakade som hennes.

Det är den perfekta sommartårtan och passar till sommarens alla kalas. Här i Hult åt vi den på midsommar men jag kan tänka mig att det blir en favorit i repris nästa vecka när vi skall ha barnkalas!


Sommartårta med jordgubb och rabarber
Tårtbotten
100 g Smör
12 dl strösocker
5 st äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Maräng:
5 st äggvitor
12 dl strösocker
50 g mandelspån
Fyllning:
350 g rabarber
1 dl vit sirap
250 g färska jordgubbar
5 dl vispgrädde
Garnering:
100 g jordgubbar
Gör så här:
Börja med fyllningen. Ansa och skär rabarber och jordgubbar i skivor. Koka hälften av rabarbern med sirapen i en kastrull ca 5 min. Tillsätt resten av rabarbern och koka tills den är mjuk. Häll upp i en skål och låt svalna. Blanda ner jordgubbarna. Vispa grädden hårt och blanda ner strax innan tårtan läggs ihop.
Tårtbotten: Sätt ugnen på 150°. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, ca 30x40 cm. Vispa smör och socker poröst. Vispa ner en äggula i taget. Rör i mjölken. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner.
Maräng: Vispa vitorna med sockret till ett fast skum. Bred ut smeten till botten i långpannan. Bred över marängen toppigt. Strö på mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan kallna. Dela den i 2 delar. Receptet är tänkt att räcka till tolv bitar men jag tycker att det är snålt tilltaget. Jag brukar därför göra två bottnar istället för att dela den.
Bred ut fyllningen på den första bottnen och lägg sedan på nästa botten. Garnera med jordgubbar.

Det här är en tårta som går att variera i oändlighet. Pröva gärna grädde och lemoncurd som fyllning istället! Det här också en tårta som lämpar sig väldigt väl att göra både gluten och laktosfri.

18 kommentarer:

  1. Mmmmm mums! Är det bara maräng i så kan det liksom inte gå fel. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med! Har du testat kladdkaka med marängtäcke? Om inte så är det ett måste!

      Radera
  2. Åh vad kul att du lyckades återskapa din farmors recept. Låter gott. Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det känns verkligen kul :) Supersmarrigt! Kramar Liza

      Radera
  3. Svar
    1. Smakar lika gott som den ser ut att göra :D

      Radera
  4. Mumms & Tack sååå hjärtligt för Receptet/Kram Annmi

    SvaraRadera
  5. Vad gott, den tårtan verkar ljuvlig. Annorlunda med rabarber i tårta, det låter som en spännande kontrast till den där marängiga bottnen.
    Ha det fint! Kram Christina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kombinationen av jordgubbar, rabarber och maräng är verkligen helt perfekt. Inte för sött, inte för syrligt bara alldeles underbart! Kramar Liza

      Radera
  6. Den tårtan låter som att den är fantastiskt god.

    Kram Linda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket god tårta och dessutom enkel att göra. Kramar Liza

      Radera
  7. Den tårtan verkar inte gå av för hackor...skall nog testa den nästa gång det blir kalas..Visst har vi underbara dagar nu,bara njuter! Ha det så gott! Kram Susanne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kommer inte att ångra dig! Det är onekligen en mycket god tårta, kramar Liza

      Radera
  8. Tårta och jordgubbar, så gott! Tack för bra recept!

    SvaraRadera