Sidor

tisdag 28 juni 2016

Fjäril vingad

Det blir mycket trädgård just nu, men så är ju också årstiden sådan. Det är ju så mycket vackert att titta på och trädgården bjuder på otroligt fina fototillfällen. Jag har medvetet planterat blommor som fjärilar tycker om och det har nu gett resultat.


Att se fjärilar är numera inte något ovanligt. Jag behöver mig egentligen bara ta med mig kameran ut och välja vilken plantering jag skall fotografera. Fjärilarna är vänliga nog att ställa upp och låta sig fotograferas.


Det är något särskilt med att fotografera fjärilar. Du har ditt ögonblick i någon sekund sedan fladdrar de vidare. Det går inte att planera, tveka eller vänta det är nu precis nu om bilden ska fångas. Tror det är nyttigt att ibland ägna sig åt aktiviteter där en måste vara helt närvarande i nuet.


Det är lätt hänt att en blir kvar länge och betraktar fjärilarnas fladder över planteringarna.


Tänk vad lite som egentligen krävs för att en ska stanna upp i nuet. En trädgård, min trädgård är min oas och platsen där jag finner själslig ro.

måndag 27 juni 2016

Blomsterrapport

Alltså sommaren är verkligen helt ljuvlig med all sin blomsterprakt. Just nu blommar så otroligt mycket fint här i min trädgård i Hult. Missade att fånga kaprifolen på bild när jag gick en tur med kameran i trädgården. Märkligt med tanke på hur hela trädgården just nu doftar av just kaprifol!


Rosenhallonen blommar fint och inom kort skall jag gräva upp lite av den för att sätta i en ny plantering. Det är en tacksam blomma att använda sig av eftersom den lätt trivs och är enkelt att flytta.


Prästkragen är ett ogräs men likväl vacker. Har aldrig haft några prästkragar i trädgården förut men i år dök de plötsligt upp. Nåväl jag gillar ju gäster och hälsar även denna gäst välkommen.


Spirea tycks ju trivas här i Hult och därför har jag planterat flera sorter. Just nu blommar brudspirean.


Mina liljor har aldrig blommat tidigare vilket gör att jag inte hade någon aning om hur fantastiskt gott de luktar. Dessutom är det ju söta små blommor med.


Jag fick blåklint av en släkting för några år sedan. Satte den i en plantering där den växte och frodades. Sedan dess har jag delat på blåklinten inte bara en utan två gånger och har nu tre växtplatser med denna fina blomma.


Salvia är en krydda som jag inte riktigt lärt mig att uppskatta och använda. Däremot odlar jag den gärna för dess vackra blommor. Tänker att jag får fortsätta att testa salviarecept och se om jag hittar något som kan falla mig i smaken.



En av alla lökar som planterades i höstas. Har ingen aning om vad den heter, men soligt fin är den onekligen.


Praktlysingen hör till mina favoriter i trädgården. Den blommar länge, är tacksam att odla och enkel att dela. Vissa menar att den trivs lite väl bra och är att betrakta som ett ogräs. Kanske hjälper det till att jag har den planterad på begränsade ytor där det inte finns så stor möjlighet att sprida sig hur som helst.




Så mycket vackert att titta på och så mycket att känna glädje och stolthet inför. Börjar mer och mer se min trädgård som en målarduk. När en gör de där första penseldragen är det alltid lite svårt att placera dem, att se om de stämmer överens med bilden en har i sitt huvud, ju fler penseldrag en gör desto enklare blir det och till sist känns varje drag helt logiskt och som en del av helheten.

söndag 26 juni 2016

Midsommar på Kaserna

Det sägs ju att om en har gjort något två gånger är det en vana. Kanske kan det då också vara en tradition? Det känns nämligen som att fira midsommardagen på Kaserna är en fin tradition trots att förra året var första gången vi var där. Kaserna är en otroligt vacker plats att besöka vilket gör att det går inte att bli besviken. Bara platsen i sig gör det värt att åka dit. Firandet på midsommardagen är dock välordnat och riktigt trevligt. Lägg dessutom till strålande vackert väder och då finns inget mer att önska!


Dagen fylls med olika aktiviteter där gammeldansen är en av de riktigt fina. De där kläderna är inte bara vackra de representerar ett fantastiskt hantverk. Hundratals timmar krävs för alla de där detaljerna, för att lära sig hantverket. Det är onekligen en motsats till fast fashion!



Dessutom ser det ju riktigt roligt ut att dansa!


Fika, dans och goda vänner är en riktigt fin kombination och Kaserna bjöd på allt detta. Fördelen med att bo på en liten ort är att en alltid träffar någon en känner. Lätt att ondgöra sig över det som saknas i det lilla samhället och på landsbygden och att bli bitter genom det. Bättre då att glädjas över alla de där små detaljerna som gör livet riktigt fint och innehållsrikt. Som en solig midsommardag på en vacker plats. Enkelt och alldeles ljuvligt!




Det fanns givetvis möjlighet för både stora och små att även de dansa runt midsommarstången. Olika åldrar men alla på gott humör och till levande musik. Tre fioler, en bas, en gitarr, en sångerska och ett dragspel samt fin insats från alla som dansade givetvis.


På Kaserna har gamla vägmärken samlats ihop. Det ser lite ut som en kyrkogård med alla stenar tillsammans. Däremot är det fint att de har tagits tillvara istället för att förstöras. Även där ligger det mycket arbete och hantverkskunskap.


En ljuvlig midsommardag tillsammans med barn och vänner och innan dess en lika fin midsommarafton. Sådana där dagar som en sparar i minnet för regniga dagar eller när saker ter sig lite svåra.

lördag 25 juni 2016

Compact Living i mitt växthus

En ständig  utmaning är att få plats med allt i växthuset. Det är ju trots allt en begränsad yta jag har att använda mig av. Eller är det så? Började årets odlingssäsong med att möblera om och ställa bordet i växthuset längs ena kortsidan istället för mitt i växthuset. Tidigare blev det smala gångar på var sida om bordet och det var inte helt enkelt att vattna eller att arbeta i växthuset. Nu är det gott om plats i mitten och på så vis enklare att komma åt allt som skall vattnas och tas om hand. Har ett överflöd av plantor som skall rymmas på den begränsade ytan vilket har fått mig att börja tänka kreativt. Har en hög hylla i ena hörnet och allra längst upp vid taket har jag placerat två krukor med gurkor. Har sedan satt fast spillbitar av armeringsmatta i taket som gurkan kan klättra i. Förhoppningen nu är att gurkan skall trivas på hög höjd och slingra sig längs hela taket.






Även om jag löst ett utrymmesproblem genom att förpassa gurkan till taket så får fortfarande inte allt plats. Alltså blev lösningen att helt enkelt bygga ut växthuset. Några reglar, lite plast och ett tak av plast. Ena kortsidan är öppen men det blir ett alldeles utmärkt utrymme för tomaterna. Eftersom sniglarna inte gillar dem gör det inte så mycket att ytan delvis är öppen. Däremot kommer det att bli tillräckligt varmt och gott för att de skall trivas där. Det gör att jag kan utöka min tomatodling tämligen ordentligt vilket jag verkligen gillar. Hoppas nu på en riktigt bra säsong och ordentligt med skörd. Mitt växthus är verkligen min alldeles egna oas, den plats där jag trivs som allra bäst. Tänker att nu när jag löst utrymmesproblemet skall jag ställa in en bekväm stol och kanske ett litet avlastningsbord också. Det måste ju också finnas lite utrymme att bara njuta av all grönska.


Här är då växthuset med sin nya utbyggnad och med den härliga altanen. Det är verkligen en härlig plats att sitta på och kunna njuta av trädgården och av odlingarna. Det blir dessutom riktigt fint när gurkan slingrar sig på spaljén. Då är det verkligen som att befinna sig i ett grönt rum.


Här är inte riktigt klart ännu men tomaterna har trots allt fått börja flytta in eftersom de inte ryms i själva växthuset längre. Det som skall till är grus till golvet men det går ju att ordna även efter att tomaterna är på plats.


Då återstår det bara att vänta på att tomaterna skall gå från att blomma till att bli tomater. Ser att många andra redan har små tomater på gång och tänker att det kan inte dröja länge innan det är på gång även här i Hult.

torsdag 23 juni 2016

Plymspirea

Konstaterar att jag skriver vissa inlägg en gång om året ungefär. Ett om min vackra pion och ett om den vackra plymspirean i Hult. Det ligger faktiskt något tryggt i det att veta att vissa saker återkommer år från år. Plymspirean är verkligen helt magnifik när den blommar. Som bäst är den om natten då den blir näst intill självlysande.


Precis vid ingången till roseträdgården står en enorm plymspirea. Den växer sig större från år till år och jag undrar hur stor den egentligen kan tänkas bli. Märkligt nog är det denna som jag ser som pampigast trots att jag har en lång häck bestående av spirean. Den är mäktig på sitt sätt men den ensamma mitt i trädgården är något alldeles särskilt.



Enda nackdelen med plymspirean är att den i likhet med min pion inte är helt kompatibel med häftigt regn. Det har ju en tendens att regna mycket kring midsommar, just då som spirean blommar. Många år innebär det att den slås till marken och inte lyckas hämta sig förrän blomningen är över. I år har det dock varit ett lagom regn och spirean står där vacker och mäktig till min stora förtjusning.

Ungsbakad havregrynsgröt med jordnötssmör

Gröt är verkligen en riktigt bra uppfinning! Mättande, gott och nyttigt dessutom. Första gången jag hörde talas om ugnsbakad havregrynsgröt kände jag mig lite skeptisk, kunde det verkligen vara gott? Å andra sidan hade jag då nyss testat stekt gröt för första gången och konstaterat att det var riktigt gott. Tittade runt på lite olika recept och prövade mig fram. Sen dröjde det inte länge innan jag hittade på ett eget recept på ugnsbakad gröt. Den gången med smak av blåbär. Nu var det slut på blåbär i frysen och då fick jag istället hitta på ett nytt recept när barnen ville ha ugnsbakad gröt till mellanmål.


Ugnsbakad havregrynsgröt med jordnötssmör
4-5 portioner
4 ägg
4 bananer
4 dl havregryn  
0.5 dl jordnötssmör
3 msk chiafrön
2 msk kakao
2 tsk bakpulver 

Gör så här:
Mixa banan och ägg med stavmixer till en jämn smet. Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl. Stjälp upp smeten i en smord eldfast form och grädda på 200 grader i cirka 15 minuter.

Kommentar:
Här har jag toppat den ugnsbakade gröten med turkisk yoghurt smaksatt med kardemumma och lite vaniljpulver. Tänker att det skulle varit riktigt passande med lite hackade jordnötter till också. Märkligt nog passar kardemumma, jordgubbar och jordnöt riktigt bra tillsammans. Fördelen med ugnsbakad gröt är att den funkar lika bra som frukost, mellanmål eller fika. Testa gärna mitt andra recept på ugnsbakad gröt med smak av blåbär

onsdag 22 juni 2016

När pionen blommar

Den är flyktig tiden då pionen blommar. Väntan är lång, först skall busken växa upp på nytt efterge att den vissnat ner helt under vintern. Sen skall knopparna utvecklas och till sist slå ut. När de väl slagit ut är det bara att passa på att njuta eftersom tiden de är här är tämligen kort. Tidigare år har regnet varit en farlig fiende då ett häftigt regn kunnat slå hela busken till marken utan möjlighet att resa sig igen. Förra året kompletterades pionen med en pionbur för att hjälpa den att hålla sig upprätt. Märkligt egentligen med en buske vars blommor är så tunga att den vid regn inte förmår att bära dem.


För varje år har har pionen växt sig större och större. Tänk att den överlevde under alla år då trädgården och huset i Hult lämnades vid för våg och till ett övergivet öde. Onekligen smått fantastiskt med den styrka som växter besitter. Från bortglömd och övergiven har pionen blivit till en av de främsta prydnaderna i trädgården i Hult.






Varje år tar jag mängder med foton på pionen men jag får som aldrig nog. Det spelar ingen roll att jag troligen har hundratals foton av den. Varje blomma är något alldeles särskilt och otroligt vacker. Nu finns det ytterligare två pionbuskar i Hult och jag hoppas att de skall växa sig lika stora och tjusiga som denna är.

tisdag 21 juni 2016

Min bokutmaning

Sedan tidigt i höstas har livet snurrat tämligen fort. Det innebär att jag har fått prioritera vad som varit viktigast. Viktigast av allt är givetvis tiden med kidsen och den går som inte att prioritera bort. Sådant som att läsa böcker, måla eller att baka går däremot alldeles utmärkt att prioritera bort. I alla fall ett kort tag! För efter ett tag inser en att det är de bortprioriterade sakerna som sätter guldkant på tillvaron. Ska en dra det till sin spets är det nog de där små sakerna en prioriterar bort som egentligen gör att en orkar med när livet är lite mycket. Något jag verkligen har saknat den senaste tiden är att läsa skönlitterära böcker. Att helt enkelt läsa böcker bara för att jag har lust och inte för att jag måste. Lyssnar mycket på ljudböcker eftersom det är något jag kan passa på att göra samtidigt som jag kör bil, jobbar i växthuset eller tar en promenad med hundarna. Fast det är något särskilt med att läsa en bok från pärm till pärm. Att känna att en har tid att krypa upp i favoritfåtöljen eller sätta sig i solen i trädgården och bara läsa, läsa, läsa...


Många av böckerna är lästa men många av dem är ännu berättelser jag väntar på att läsa

Så nu i sommar tänker jag ta mig an alla de där böcker som jag köpt det senaste året och bara ställt in i bokhyllan. Någon gång har jag tittat lite längtansfullt på dem men ställt tillbaka dem med en suck. Så nu när det är sommar tänker jag ta igen det där med råge. Först tänkte jag sätta upp ett mål om hur många böcker som ska läsas i sommar men insåg snabbt att då är jag helt fel ute. Började istället med att läsa en bok och fortsätter sedan med nästa. Första avklarade boken blev Den tredje hustrun av Lisa Jewell. Ska bli spännande att se hur många böcker jag faktiskt hinner läsa under en sommar.

Första boken avklarad och nästa på gång!

måndag 20 juni 2016

Helgens loppisfynd

I lördags gjorde Regina och jag något riktigt trevligt. Vi åkte nämligen på garageloppis i Dingle som samhällsföreningen där ordnat. Konceptet var enkelt, de som ville vara med hade fått anmäla sig tidigare och på själva dagen helt enkelt ställa ut ett bord vid sitt eget hus. Arrangörerna hade ordnat en karta där alla deltagare fanns utmärkta och sen var det bara för oss som besökare att följa kartan. Ett riktigt trevligt koncept som jag hoppas att de väljer att upprepa. Jag besöker tämligen ofta Dingle eftersom det är där jag klipper mig och även där vår veterinär håller till. Däremot har jag inte så bra koll på resten av samhället. Just därför var det riktigt trevligt att besöka gata efter gata och se lite mer av samhället genom detta. Vi gjorde några riktigt trevliga fynd under dagen vilket gör att det blev en synnerligen trevlig loppisrunda.


Hur många väskor kan en egentligen behöva? Ja det är onekligen en bra fråga men den här var ett absolut måste. Jag hade nämligen inte någon väska med fina träringar som handtag. Har sneglat på sådana länge men inte sprungit på någon på en loppis förrän nu.



Hittade hos samma försäljare en liten korg som jag tänker skulle vara helt perfekt för Ebba. När jag kom hem tittade hon på den, morrade på den och gick sedan inte i närheten av den. Någon som däremot älskade korgen är Selmer. Han har bara lämnat den för att äta och gå på lådan i övrigt ligger han och sover på sin nya favoritplats. Helt uppenbart att en inte kan bestämma över djuren.



Dagens bästa loppisfynd var dock denna fantastiska skinnkjol för det otroliga priset fem kronor. Var lite tveksam till om den skulle passa eller ej. Hade ju klänning på mig så tänkte att då är det ju inga problem att prova kjolen, bara att dra på under klänningen. Sen var det ju det där att det var lite lätt varmt och att det som sagt var en skinnkjol. Inte helt enkelt att åla sig i och helt klart allt annat än enkelt att ta sig ur. Konstaterar att det är nog första och enda gången jag provar en kjol på det sättet. Nåväl jag kunde i alla fall konstatera att den passade vilket var det viktigaste.



Vi tittade även in på Bellas hörna i Dingle där jag fyndade den här fina blusen. Har tittat in där som hastigast tidigare för att köpa knappnålar men inte tänkt på att de har mer än tyg och sybehör. Blev onekligen positivt överraskad och verkligen nöjd med mitt fina fynd.

Efter loppisrundan for vi ut mot kusten och hamnade till sist i Kungshamn. Det var mulet, blåsigt och med lite regn i luften. Alltså inte en sådan dag då en väljer att åka ut till havet. Fast för egen del är det just de där dagarna jag älskar som mest vid havet. De där gråtunga dagarna är märkligt nog det jag saknar som mest med att inte bor vid havet längre.

söndag 19 juni 2016

Bananpannkakor american style

Frukost är tveklöst mitt favoritmål under en dag. Är nästan alltid ordentligt hungrig när jag vaknar och ser verkligen fram emot frukosten. Skulle jag inte hinna med frukosten då blir hela dagen lite tokig. Är det en stressig dag ser jag till att ta frukost on the go men allra helst sitter jag länge och verkligen njuter av frukosten och mitt morgonkaffe. Amerikanska pannkakor är något jag verkligen gillar att äta till frukost och idag funderade jag över om det var möjligt att göra en lite nyttigare variant. Det blev bananpannkakor american style. Det blev riktigt goda pannkakor och dessutom tillräckligt många för att räcka till frukost även imorgon. Tänker att det är ju så jag borde göra varje söndag, att förbereda även måndagens frukost och genom det få känslan av helg att vara lite längre.


Bananpannkakor american style
4 bananer
4 ägg
3 dl hirsflingor
2 dl bovetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver

Gör så här:
Mixa banan och ägg med stavmixer till en slät smet. Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl. Klicka ut smeten i en stekpanna och stek tills de fått färg. Kan med fördel stekas i kokosolja. Välj den med neutral smak om du vill undvika smaken av kokos.

Kommentar:
Jag valde att toppa pannkakorna med puffad quinoa, kokosflakes, hackade hasselnötter, agavesirap och körsbär. Just agavesirapen gör att det verkligen känns som amerikanska pannkakor. Tänker att pannkakorna med fördel kan smaksättas med jordnötssmör eller med kakao för lite mer efterrättskaraktär. Helt klart en ny favoritpannkaka hos mig.

torsdag 16 juni 2016

Som en svunnen tid

I början av maj besökte jag Stockholm som turist för första gången. Kidsen ville helst fokusera på shopping men kulturvetare som jag är hävdade jag bestämt att vi också skulle ägna oss åt lite kulturella aktiviteter. Det blev en kompromiss i form av att sista dagen då promenerade vi genom Gamla stan och tittade på vaktavlösningen på slottet.


Det är lite som att besöka en svunnen tid när en besöker det kungliga slottet i Stockholm. Minns en diskussion jag hade med en väninna från Namibia för flera år sedan. Hon trodde inte ens när hon var på plats i Sverige att vi på allvar hade en kung och en drottning. Hon trodde att det var något som bara fanns i sagorna i och inte i ett land som gärna vill kalla sig modernt.


Fast lite pampigt är det ändå! Till och med republikanen i mig veknar lite inför den vackra byggnaden.


Kidsen tyckte om vaktavlösningen med hade svårt att hålla sig för skratt. Är det på allvar? Frågan är onekligen relevant att ställa.


Varken kidsen eller jag kan relatera varken till uniformen eller till den tid då detta verkligen var på allvar. För oss blir det istället till ett skådespel. Lite tjusigt och onekligen roande men inte som något som känns relevant just nu. Å andra sidan är det ett sätt att levandegöra historien och det kan vara en nog så viktig anledning att fortsätta skådespelet.



Så vid vårt besök vid slottet fick vi se soldater  som kunde göra höga benlyft. De talade även om att de vaktat slottet och att ingenting hade hänt under tiden de vaktat. Känns ju som lite betryggande ändå att någon alltid står på vakt och vet om något skulle hända. Undrar dock lite vad som räknas som att något har hänt! Krävs det något så allvarligt som en attack eller räcker det med en vilsen katt för att det skall räknas som en incident?


Nåväl kidsen var nöjda med att ha fått se lite show istället för att bara se ett tråkigt stort hus. Tänk att det krävdes lite kunglig glans för att lyckas imponera lite på barnen! Något som vi inte hann med var ett besök på Livrustkammaren vilket grämde mig lite. Å andra sidan betyder ju det att jag måste ta med mig kidsen och turista i Stockholm igen snart!