Till första advent hade vi vårt traditionsenliga glöggmys här hemma i Hult. Ett nytt tillskott bland allt gott att äta var saffranskladdkaka. Jag älskar saffran och även kladdkaka så det kändes givet att det skulle bli en riktigt bra kombination. Den stora fördelen med kladdkaka är att den är snabb och enkel att göra. Så är även saffranskladdkakan även om den innehåller några extra moment som att smälta choklad. Inte särskilt svårt eller tidskrävande och dessutom så gott att det egentligen är bäst att göra två.
Saffranskladdkaka med grädde
100 g smör
1 pkt saffran
150 g vit choklad
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
3 dl grädde
Vaniljsocker
Strössel till dekoration
Gör så här:
Smält smöret och bryt chokladen i bitar och låt den smälta i det varma smöret. Rör sedan ner saffranen i smörsmeten. Blanda socker och ägg i en skål och tillsätt sedan smörsmeten och därefter mjölet. Smöra och bröa en form med avtagbar kant och häll sedan i smeten i formen. Grädda i ugnen på 175 grader i 20 minuter. Vispa grädden, smaksätt med lite vaniljsocker och bred på kakan när den fått svalna. Dekorera med strössel. Här går det verkligen att vara ordentligt kreativ! Det här är en kaka som går alldeles utmärkt att göra både utan gluten och laktos. Tänk då på att använda glutenfritt ströbröd till formen. Det går även bra att bröa formen med kokosflingor.
Oooooh säkert jättegod!! Den ska jag prova baka. Idag ska jag laga Janssons, griljera skinkan och göra en saffranspannacotta för vi ska ha en liten minijul-träff imorgon här hemma. Inlagd sill gjorde jag i lördags. Den är så god så den vill jag inte vara utan.
SvaraRaderaHa det bra idag!
Kram Ann-Louise
Så fin ♡ ...
SvaraRaderaTack för REceptet/Kram