onsdag 19 januari 2011

Vårkänslorna sprudlar!

Igår var en fantastisk dag med strålande sol som faktiskt värmde. När Ida och jag var ute på prommenad kvittrade fåglarna och i kroppen spred sig känslan att äntligen är våren här. Nå det blev en kortlivad känsla och idag är ordningen återställd och det är soligt men kallt ute. Märkligt ändå hur dagen igår satte fart på kreativiteten. Jag målade om ett bord i köket och storstädade hela huset av bara farten! Dessutom blev det bakning av både bröd och bullar. Solen borde värma lite oftare tycker jag!

Morots- och linfröbullar har blivit en ny favorit här hemma. Enkelt att göra och riktigt gott. Receptet är hämtat ur min nya kokbok Vår kokbok som jag som bekant är mycket förtjust i. För den som har boken finns receptet på sidan 631.

Morots- och linfröbullar
25g jäst
5dl vatten
50g margarin (fast jag brukar ta nån matsked olja och youghurt istället)
2msk flytande honung
2 morötter, rivna
1dl linfrön
5dl rågsikt
9dl vetemjöl

Rör ut jästen med ljummet vatten i en bunke eller köksmaskin. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen till den är smidig. Jäs ca 1 timme.

Ta upp degen och knåda den lätt på mjölat bakbord. dela degen i ca 20 bitar och rulla dem till bullar. Pensla bullarna med vatten och vänd dem i linfrön. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs ca 30 min utan bakduk. Grädda 10-15 min mitt i ugnen. Låt bullarna svalna på galler utan bakduk.Här bakas det för fullt. Brödet är lite grovt och mättar bra.

2 kommentarer:

Regina sa...

Å ser gott ut :) Du får bju mej på det någon dag! :D Oftast är ju bröd int så himla jobbigt att göra, men att komma igång med det, det är svårt tycker jag så du e inte dålig liza :)

Liza sa...

Klart jag bakar :D Jag är ju en redig hemmafru nu ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...