onsdag 15 februari 2017

Så svårt att börja om...

Jag har alltid tyckt att det är svårt att börja om med en ny bok när jag precis läst ut en annan. Särskilt om det är en bok som verkligen har berört och som har fått mig att tänka och känna. När den är slut uppstår en tomhet som är lite märklig. Ungefär som när en haft gäster på besök över en helg och umgåtts dygnet runt under några dagar. Då har en pratat och skrattat och haft roligt men kanske också skavt lite på varandra. När de rest och huset åter är tyst och stila uppstår det där märkliga mellanrummet mellan det som har varit och det som ska komma.

Ofta är det dock sällan som jag står helt utan en bok att läsa eftersom jag ofta läsa tre eller fyra böcker på samma gång och dessutom lyssnar jag ständigt på en ljudbok. Att det blir många böcker samtidigt är egentligen inte en plan utan snarare ett resultat av att jag lämnar mina böcker där jag läser dem. Alltså finns någon bok i min fåtölj i arbetsrummet, en ligger på sängbordet, en ligger i väskan jag har när jag åker buss och sen ligger en hel trave på min sekretär. Fast just den där traven räknas inte riktigt eftersom det är böckerna jag använder till min mastersuppsats som aldrig tycks bli klar.

Även om det ibland är svårt att börja om kan jag inte tänka mig att inte läsa. Älskar möjligheten att färdas genom tid och rum. Att ena dagen befinna mig i ett nutida Stockholm och i nästa, när jag bytt bok plötsligt befinner mig i 1700-talets Skottland. Eller kanske är det så att jag inte ens befinner mig i den här världen, i böckerna är ju allt möjligt!

Helst läser jag böcker som berör och som engagerar. Gärna skönlitteratur men lika ofta böcker inom olika ämnen som intresserar mig. Just när det gäller de där böckerna är många av dem sådana som vi läser i bokcirkeln jag är med i. Fint med en cirkel och kunna diskutera de böcker en har läst lite mer ordentligt. Ibland, lite väl ofta känner jag att det blir lite mycket av det allvarliga i livet. Då vill jag läsa sådant som ger en garanterad myskänsla. Om människor som dricker te och pratar med varandra och klappar på sina hundar typ fast utan att vara banalt. I de stunderna läser jag gärna om böcker som jag vet att jag älskar och som innehåller precis det jag söker.

Böcker som jag hittills hunnit med i år. Mest feel good men Elizabeth är försvunnen var något utöver det vanliga!

1 kommentar:

Bellas Lantliv sa...

Lilla bageriet på strandpromenaden läser jag just nu. Riktig feelgood!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...