lördag 4 februari 2017

Vegomat

Det finns gott om fördomar när det gäller vegetarisk matlagning. De allra flesta av dem handlar som jag ser det om okunskap. För mig är det märkligt hur vegetarisk mat kan vara en ständig källa till diskussion och till djupa suckar från värden som just har bjudit in en på middag. Samtidigt som det är sagt upplever jag också att det har hänt något alldeles fantastiskt de senaste åren. Allt fler människor väljer att äta mer vegetariskt och det vegetariska utbudet på både restauranger och affärer blir allt bättre. Det har onekligen hänt något sedan jag gick på högstadiet och som vegetariskt alternativ blev serverad broccoligratäng varje dag i tre år. Helt ärligt har jag fortfarande lite svårt för att äta broccoli tjugo år senare.

Många av mina vänner som börjat laga vegetariskt på senare tid menar att ett hinder för dem har varit att de upplevt vegomat som tråkig och krånglig. För egen del vet jag ju inte något annat sätt att laga mat. Merparten av maten som äts här hemma i huset i Hult är vegetarisk och det är även så jag har lärt mig att laga mat. För mig är alltså den krångliga maten den som innehåller kött. Den maten har jag inte riktigt lärt mig att bemästra. Förvisso lagar jag det ibland till resten av familjen men det är verkligen svårt att laga mat som jag inte kan smaka på. För den som vill laga mer vegetarisk mat kan jag tipsa om en av mina favoritkokböcker Mera Vego Den är en riktigt bra grund för vegetarisk matlagning oavsett om en är en van vegetarian eller bara vill ha fler alternativ i vardagen.


Om sommaren är det i min mening särskilt fint att äta vegetariskt eftersom jag då kan hämta en stor el av råvarorna från den egna odlingen. Riktigt fint att själv kunna odla sin egen middag och känna sig lite självförsörjande. Förvisso bara en kort tid om året, men den tiden om året är alldeles ljuvlig. Några mina bästa recept har jag kommit på när jag funderat över vad jag kunde laga av det jag precis skördat. Även om det inte är skördetid just nu kan jag ändå tipsa om dessa recept till dagens middag.

Lizas linssoppa 

Squashplättar med fetaost

Spagettipumpa med spenat, tomat och rostade hasselnötter

Pasta med tofu och squash

Rotfruktsbiffar

2 kommentarer:

Bakom dörr nr. 11 sa...

Så mycket gott !
Önskar dig en bra start på veckan.
Kram Pia

Johanna sa...

Vi har försökt att laga vegetariskt minst en gång i veckan, men fastnar just i det där.
Vi har ingen aning om vad vi skall laga.
Skall pröva dina recept, det lät supergott 😘
Kram /Johanna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...