måndag 2 april 2018

En resa till Prag

Förra året var ett resornas år. Jag har nog faktiskt aldrig rest så mycket under ett enda år som just förra året. En av alla resorna jag gjorde gick till Prag i juli och var på många sätt en ovanlig resa.

Promenad genom vackra Prag
Min väninna Louise skulle gifta sig i augusti och som sig bör fick hon en möhippa. Det hon inte hade räknat med var att dagen efter tvingades hon upp riktigt tidigt och kördes till Landvetter där hon överraskades av fler vänner som väntade. Hennes pass var med och vi väntade in i det längsta med att avslöja resmålet för möhipperesan.

Galet tidigt om morgonen och på väg till Prag
Det var kul att överraska Louise men också lite pirrigt. Hur skulle det gå att resa tillsammans? Två av tjejerna i gruppen kände jag dessutom inte alls vilket gjorde att det faktiskt kändes lite nervöst. Så här i efterhand känns det lite fånigt eftersom jag kan titta tillbaka på en av de bästa resorna någonsin!

Mysig lägenhet med personlig inredning
Vi bodde i en lägenhet under dagarna i Prag vilket var riktigt mysigt. Den var personligt inredd och hade anpassat inredningen efter sitt namn Books and Dreams. Härligt att ha en egen lägenhet och lite mer yta att röra sig på. Oftast tycker jag att både hotellrum och lägenheter är tråkiga och opersonliga men det här var verkligen något annat.


Vi hade lagt mycket tid på att planera själva överraskningsmomentet och med att ordna resan. När vi väl var på plats väntade helt oplanerade dagar och en stad att upptäcka. Prag är verkligen en härlig stad att besöka. Fullt av vackra byggnader som gör strosandet genom staden behagligt. Någonstans hade jag läst att det skulle finnas flera restauranger med takterrass och utsikt över staden. Efter lite efterforskningar hittade fram till Terrace at Prince och dess tjusiga uteservering längst upp i byggnaden. God mat och helt fantastisk utsikt över staden gjorde att det inte spelade så stor roll att det kom några droppar regn.

Prag är en härlig stad att strosa runt i

En skulle kunna tillbringa många dagar med att bara strosa i Prag och titta på allt vackert. Fantastiska hus, vackra broar, gröna oaser och många utsiktspunkter gör staden till en perfekt promenadstad. En fördel är att det också finns gott om museum och andra aktiviteter om vädret inte skulle tillåta strosande.

Utsiktstornet Petrinska rohzledna

Första kvällen i Prag stannade vi vid en översiktskarta över Prag och fick syn på något som såg ut som Eiffeltornet. Det visade sig vara utsiktstornet Petrinska rohzledna som är beläget i en park på en höjd i Prag. Det är 300 trappsteg högt och utsikten uppifrån tornet är helt fantastisk. Den som vill ha lite motion har möjligheten att gå hela vägen upp i tornet, men det går också bra att ta hissen upp. Jag är ganska höjdrädd och åkte hissen upp men valde att följa med de andra för en promenad ner. Lite läskigt med promenad på hög höjd men det var en riktigt fin promenad.


Utsiktstornet påminner onekligen om Eiffeltornet och det är också därifrån inspirationen kommer. Det byggdes 1891 och är 63.5 meter högt. Eftersom det ligger på en höjd är utsikten smått spektakulär och vi var onekligen glada över att de flesta molnen hade hunnit skingras.


När jag tänker på Prag tänker jag på alla gröna små oaser som vi hittade. Små innergårdar som visade sig gömma trädgårdar och uteserveringar. Verkligen härligt att kunna kliva bort från en hektisk gata och istället komma in i en grönskande trädgård. På några platser var det till och med så att den fina miljön vägde upp att maten kanske inte var det mest spännande.

Trdlo är en lokal specialitet som bakas över öppen eld och kan köpas från gatustånd

Smala vindlade gator, små marknader och en söt doft av nybakat är sådant som jag verkligen älskar när jag är ute och reser. Spännande att pröva nya smaker och att titta på hantverk. Jag köpte med mig söta små retroörhängen och handmålade berlocker till halsband. Fint att ha reseminnen som kan användas i vardagen. Sista dagen i Prag prövade Sofia och jag att äta Trdlo som visade sig vara som en kanelbulle fast gräddad över eld. Den kunde fyllas med allt möjligt gott men nöjde oss med att äta den nygräddad vilket var riktigt gott.


Det var härliga dagar i Prag och jag lämnade staden med känslan av att åka hem alldeles för tidigt. Det där är i min mening den allra bästa känslan en kan ha när en lämnar en resa eftersom det då finns mer att upptäcka och utforska. Prag är verkligen en fantastiskt vacker stad och jag ser fram emot nästa besök. Jag vet med säkerhet att det kommer att bli fler besök i framtiden även om jag just nu inte har en plan om när det kan tänkas bli.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...