onsdag 21 augusti 2013

Ta tillvara

För många år sedan när jag fortfarande bara drömde om att ha ett eget hus visste jag med säkerhet att jag ville ha en stor trädgård. Det skulle vara en stor, lummig trädgård med fruktträd, vackra blommor och givetvis ett stort växthus. När jag drömde om den där trädgården med tillhörande hus då missade jag en viktig faktor. Nämligen att en stor trädgård kräver mycket arbete! När den väl är anlagd minskar arbetet visserligen men det är fortfarande ogräs som måste rensas och gräs som måste klippas.

När vi först köpte huset i Hult kändes det fantastiskt roligt att röja och ta fram trädgården efter åratal av vanvård. Efter några år kändes uppgiften övermäktig och jag konstaterade att jag nog inte hade det intresse som krävs för att ha en stor trädgård. Tack vare vår goda vän Magdalena som hjälpte oss att inte bara skaffa en plan för trädgården utan också har hjälpt till rent praktiskt så känns trädgården inte längre övermäktig. Det börjar se riktigt fint ut och jag är stolt över det arbete vi har gjort. Jag har ännu inte förvandlats till en total trädgårdsentusiast men jag börjar kunna se tjusningen i trädgårdsarbetet på ett annat sätt än tidigare. Känner hur jag blir nästan bubblande glad av att gå och dra upp lite morötter som skall användas till dagens middag. Morotsblasten tar jag sedan med till våra kaniner och marsvin som kvittrar av glädje när så god mat serveras.

Det var förra våren som vi på allvar började ta tag i trädgården i Hult. Då var det inte en trädgård utan bara en vildvuxen skogstomt om man skall vara ärlig. Nu när vi har uppnått normalitet det vill säga en trädgård som har lite planteringar och där ogräset inte härjar fritt så gillar jag även jobbet som kommer på köpet. Det är lite småmysigt att sitta och rensa ogräs ur en plantering eller att som idag klippa bort fröstänglar och på så vis förbereda för nästa säsong. Frön från lejongap, krasse och akleja har tagits om hand och lagts till förvaring till nästa vår då det är dags för sådd. Ännu en ny erfarenhet som trädgårdsarbetet bjuder på.


16 kommentarer:

Diana sa...

Jag älskar att ha trädgård (liten visserligen, men den största jag haft). Men jag har upptäckt att jag gillar att ha planer, att jobba för det är tydligen inte min grej. Haha!

Villa Freja sa...

Spännande och härligt att ta över en vildvuxen trädgård. Kram.

Anna Margareta sa...

Så spännande allt låter. Vi har en väldigt liten trädgård och är väl nöjda med det men visst hade det varit härligt med en stor lummig trädgård. Jag tänker hammock i skuggan....

Kram

Choices By Annie sa...

jag älskar vår trädgård den var också vildvuxen när vi köpte huset (inte lika vildvuxen som er men inte långt ifrån) Har dock aldrig tänkt på att ta frön från växterna så tack för upplysningen.

Önskar dig en fantastisk dag
Kram
Annie

Jennie Bergius sa...

Visst är det mycket jobb med trädgård! Vi har en pytteliten men just nu är magen i vägen för att fixa med det. Nästa år, då ska jag och lillen greja där :) Skönt att ni fått ordning på eran och att det känns bra!

Svar: Hoppas att du gillar dessa bars! Och japp, det är jag som målat svalorna (och alla andra målningar på bloggen) :)

<3 Jennie

Anonym sa...

Så spännande & jag gillar lite vildvuxet hihi
Ha en underbar Torsdag/Kram Annmi

Huset på Backavägen sa...

Vad roligt när man ser att jobbet ger resultat. Spännande med egen fröodling från sitt eget.
Kram Anki

G:a Affären sa...

Håller med dig om att det ska vara en trädgård att njuta i och inte för mycket jobb. Jag satsade själv stort men har lagt mycket i träda när huset skulle reparerades. Det får jag ta tag i nästa sommar. Tack också för din kommentar om mitt hus!

Kul att du samlar in egna frön! Jag tycker namnen på växterna sätter sig mycket bättre när man är med hela vägen från frö till sådd, och sedan frö och sådd igen.

Kramar
Cia

VisaLiza sa...

Ja tänk om man hade någon som bara kunde omsätt planerna till verklighet!

VisaLiza sa...

Skönt bara att det inte är så vildvuxet längre. Kramar Liza

VisaLiza sa...

Hammock i skuggan låter trevligt :) Kramar Liza

VisaLiza sa...

Jag hade inte heller tänkt på det där med fröna om det inte varit så att min mamma tjatat på mig. Vet att hon brukade göra så när jag var liten. Kramar Liza

VisaLiza sa...

Tänk så trevligt nästa sommar när du har en liten hjälpreda i trädgården :) Då är det bra att trädgården är liten så den går snabbt att överblicka. Kramar Liza

VisaLiza sa...

Lite vildvuxet är absolut fint och så kommer det att fortsätta att vara även i framtiden. Fast då blir det en planerad vildvuxenhet. Kramar Liza

VisaLiza sa...

Ja nu när vi äntligen ser resultat av allt arbete så är det verkligen roligt. Kramar Liza

VisaLiza sa...

Det är nog så att man får välja om man ska jobba med hus eller trädgård. Båda blir övermäktigt. Kramar Liza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...