måndag 19 januari 2015

Polkatryffel

Varje år köper jag fina polkagriskäppar att hänga i julgranen. Det är verkligen fint och juligt och dessutom gott om sötsuget skulle smyga på. När julen är bortstädad och granen kastats ut dröjer det dock inte länge innan barnen har tröttnat på polkagriskäpparna som då blir liggande i skafferiet. Att slänga mat eller som i det här fallet godis känns onödigt och då behöver en istället vara lite kreativ. Vad sägs om tryffel med polka? Första gången vi testade att göra tryffel valde vi en mycket mörk choklad vilket inte uppskattades av barnen. Nästa gång testade vi ljus choklad vilket vi vuxna tyckte blev lite väl sött i kombinationen med polkagris men en får helt enkelt pröva sig fram. Personligen tyckte jag mycket om kombinationen av lite mörk och nästan bitter choklad tillsammans med polkagris.


Polkatryffel
200 g mörk eller ljus choklad
1 dl grädde
1 dl krossade polkagrisar
Florsocker att rulla i

Gör så här:
Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp grädden och häll den sedan över chokladen. Rör tills chokladen smält helt och blandat sig med grädden och rör sedan ner de krossade polkagrisarna när chokladen börjar svalna. Polkagrisarna ska vara finhackade och lite ojämnt krossade och inte pulvriserade. För bästa resultat kan en lägga polkagrisarna i en påse, lägga en diskhandduk ovanpå och sedan slå på påsen med en hammare. Häll smeten i en form klädd med plastfolie eller bakplåtspapper och låt stå ett par timmar i kylen. Skär sedan tryffeln i lagom stora bitar, forma till runda kulor och rulla i florsocker.

3 kommentarer:

LyckligaPraliner sa...

Mmmmm så gott!! Fy så mycket gott det finns att äta :))

Kram Ann-Louise

Bakom dörr nr. 11 sa...

Ser farligt gott ut ;)
Fin kväll till dig.
Kram Pia

Sandra sa...

Men åh, så gott! Är bara inte sås ugen på tryffel med polkagris några veckor efter jul, får spara detta till nästa gång det är dags för julbak ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...