onsdag 4 september 2013

Välkommen till rosenträdgården i Hult

Nu när jag har skrivit så mycket om vår rosenträdgård är det väl på sin plats att jag visar upp den. Just nu ser den inte så märkvärdig ut eftersom rosorna knappt syns ännu. Fast vi har planterat elva olika rosor så på sikt kommer det att se annorlunda ut. Jag har fortfarande lite svårt att förstå hur Magda kunde få visionen om en rosenträdgård med tanke på hur där såg ut tidigare. Rosenträdgården är byggd i trä som målats vitt och klätts med armeringsmattor. Själva plattläggningen är gjord av en salig blandning av stenar vi hade, som vi fått och några som vi gjort själva. Jag gillar att det i stort sett inte finns en sten som är den andra lik. Det saknas några stenar ännu men det skall rättas till när trappan ner i trädgården görs i ordning.


Lite belysning har vi satt i rosenträdgården också så nu är det mysigt att gå ut och sätta sig där när det blivit mörkt. Än så länge har vi inte köpt några möbler men två gamla köksstolar och det som tidigare var sängbord i sovrummet fungerar bra så länge.


Slänten i rosenträdgården har gjorts till en mur. Stenarna är staplade på varandra utan murbruk. De ligger dock stadigt och fint även om de kanske inte tål att det klättras allt för mycket på dem. Buskarna som växer i muren heter Stefandra.


Bakom möblerna skymtar rosenträdgårdens huvudpersoner, nämligen rosorna. Vi har satt fem klängrosor, två kryprosor och resterande är buskrosor. Framför buskrosorna är det sedan tänkt att vi skall sätta många olika sorters rabattrosor så här verkligen blir en rosmångfald.


Alla våra rosor blommar inte just nu, men de flesta gör det faktiskt. Ytterligare en har planterats efter att jag fotade tidigare i veckan. Den röda rosen i mitten utan namn och New Dawn sattes förra året. Tyvärr missade jag att skriva upp vad den hette. Vi får helt enkelt leva i ovisshet om vi inte lyckas identifiera den. Det är dock en klätterros som blommade tidigt. Förra året sattes också en honungsros och ännu en New Dawn. Honungsrosen gick hädan under vintern och den andra rosen frös så illa att den numera är en nyponros. De är förvisso också vackra men kanske inte vad vi hade tänkt oss. Att plantera en Sympathie i rosenträdgården kändes viktigt eftersom det på kortsidan huset växte en enorm sådan första gången vi kom till Hult. Den sträckte sig ända upp till taknocken och ut till vägen och påminde lite om Törnrosas rike. Den var helt översållad av stora vackra röda rosor och jag tror att de där rosorna förtrollade oss lite grann. När vi kom hem på kvällen tänkte jag bara på de vackra rosorna och inte på allt hårt jobb det skulle innebära att köpa just detta huset. Vår vackra Sympathie fick beskäras rejält och någonstans på vägen tappade den bort sig själv och förvandlades även den till en nyponros. 


Här har ni mig i rosenträdgården och jag njuter verkligen av det färdiga resultatet. Däremot kan jag inte ta åt mig så mycket av äran. Magda har tänkt ut hur här skulle se ut, Raimo har gjort det mesta av jobbet och jag har bara valt ut rosor och pekat vart de skall planteras. Lagarbete skulle man förvisso kunna kalla det.


Vår New Dawn som förvandlats till en nyponros fick inte längre bo i rosenträdgården men får vara kvar i trädgården. Den planterades vid gnagets utebur och får klänga utmed en av väggarna. Den stora buren ute är älskad och mycket uppskattad av kaninerna och marsvinen men den kan verkligen inte beskyllas för att vara vacker. Nu är den dock lite vackrare!

18 kommentarer:

Hannis sa...

Det där kommer att bli något!
Jag blir lite avis när min fantasi skenar iväg och jag ser härligheten framför mig=))
Bara det att kunna nypa av en blomma och gå och sniffa på...

Kram Hannis

Christina sa...

Otroligt mysigt med egen rosenträdgård! Och vad fin stensättning, charmigt med olika stenar.

Ni kommer säkert att få mycket glädje av rosorna.
Kram Christina

Torpliv sa...

Å, det kommer bli riktigt vackert när era rosor börjar klättra mot väggarna och skapa er ett nytt rum i trädgården! Väldigt fint med muren där buskarna tittar fram mellan stenarna och riktigt charmig stenläggning. Gissar att det tog tid att få den på plats, men så snyggt det blev!
Kram Petra

choicesbyannie sa...

Så vackert det kommer bli, så ljuvligt med alla dofter och färger och tänk att bara kunna plocka in en ros så där;)

Ska bli kul att se allt igen nästa år.
Kram
Annie

Anonym sa...

Tack för all inspiration :-) Det kommer bli jättefint :-)Ser fram emot bilder nästa sommar :-)

Kram Maritha

Anonym sa...

Wow...Så otroligt vackert det kommer bli - Tänk en egen Rosenträdgård så ljuvligt :)
Ha en fin dag/Kram Annmi

Unknown sa...

Jag älskar rosor men har inget större intresse av att ta hand om dem så de skulle inte trivas så bra här hos mig tror jag.
Jag får njuta av dem hos er andra som är duktiga på dessa skönheter.
Kram
//bara anna

jennie sa...

Så fantastisk denna plats kommer bli! Rosor som väggar, vilken dröm!

Tack snälla du för de fina orden, jag blir så glad när andra gillar mina målningar!!

Hoppas att du har en finfin torsdagkväll <3 Jennie

Ninette sa...

jag är ingen rosenälskare, men den där rosenträdgården får mej att bli omvänd! en sån vill jag också ha i min trädgård tack! Ser fram emot bilder på hur det ser ut nästa år

VisaLiza sa...

Tror också att det kommer att bli fantastiskt bra. Det var det där med tålamodet bara... Kramar Liza

VisaLiza sa...

Ja tänk det hade jag aldrig kunnat tro att vi skulle få en rosenträdgård. Är verkligen nöjd och älskar stensättningen. Kramar Liza

VisaLiza sa...

Muren tog märkligt nog bara några timmar att få på plats. Alltså andra gången vi gjorde den. Första gången blev det inte riktigt bra och vi hade inte heller tillräckligt med sten. Det går åt mycket mer sten än vad man tror upptäckte vi, kramar Liza

VisaLiza sa...

Ja tänk nästa sommar kan jag kanske plocka in rosor och göra vackra buketter av mina egna blommor :D Kramar Liza

VisaLiza sa...

Varsågod :) Tänk man skulle vilja snabbspola och tjuvkika på nästa sommar redan nu ;) Kramar Liza

VisaLiza sa...

Ljuvligt och fantastiskt härligt :D Kramar Liza

VisaLiza sa...

Min förhoppning är att de inte skall kräva så mycket omvårdnad eftersom det inte riktigt är min grej. Tanken med trädgården i Hult är att den till stora delar skall klara sig själv. Kramar Liza

VisaLiza sa...

Rosor som väggar och tak kommer verkligen att bli vackert :) Kramar Liza

VisaLiza sa...

Vad roligt att ha omvänt dig :) Har inte varit så intresserad av rosor tidigare men har upptäckt att det är fantastiskt roligt och intressant. Det finns ju en helt oändligt mängd sorter att välja mellan och alla har sin egen historia vilket jag gillar, Liza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...