fredag 23 januari 2015

Smaskig fredagsfika

Det är fredag och en ny helg väntar. En helg inleds på bästa sätt i min mening med fika. Vi har den senaste tiden läst boken Råsmart familj av Ulrika Hoffer och verkligen blivit inspirerade. Det är en tankeväckande bok med många goda recept. Vi har under lång tid jobbat med att ställa om kosten men det känns ibland lite trögt och även svårt och då kan det vara skönt med lite inspiration. För vår del handlar det om att hitta bra och smarta val i vardagen när det ofta är fullt upp. Det är då det är lätt hänt att maten inte blir så genomtänkt som en skulle önska. Med hjälp av en månadsplanering för maten och med bra inspiration har vi hittat en bra balans vilket verkligen känns bra. Att avstå från det som är gott känns onekligen tråkigt särskilt om en som jag älskar att fika. Däremot kan traditionell fika väljas bort till förmån för andra alternativ. Igår var vi galet sugna på choklad vilket resulterade i ett recept på chokladmuffins. Attans goda och dessutom helt utan socker.


Lizas chokladmuffins
75 g smör (går också bra med kokosolja)
2 dl havregryn
2 ägg
3 bananer
1 dl yoghurt
8 dadlar
3 msk kakao
3 tsk bakpulver
Rivet apelsinskal

Gör så här
Smält smöret och mixa sedan smöret tillsammans med havregryn, ägg, bananer, yoghurt, dadlar, kakao och apelsinskal. Resultatet blir bäst med en stavmixer. Smeten skall bli jämn och fluffig. Allra sist blandas bakpulvret i. Klicka ut smeten i muffinsformar och grädda i ugnen i 15-20 minuter på 225 grader.

2 kommentarer:

Decdia sa...

Vad duktiga ni är!
Vi säger varje vecka att vi borde göra ett matschema just för att slippa stå där när hungern slår på, men vi slarvar ofta...

LyckligaPraliner sa...

Klart man ska unna sig gofika ibland :)

Jag tänker baka kladdiga chokladmuffins imorgon, tror jag. Får se.

Trevlig helg!

Kram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...