torsdag 5 september 2013

Ett år efter min omstart i livet

Idag är det ett år sedan jag gjorde min gastric bypass operation. Märkligt egentligen hur fort ett år kan gå. Samtidigt så känns det som att det är så mycket längre sedan, kan inte riktigt känna hur det var att bära runt på all den där extra vikten. För ett år sedan hade jag aldrig klarat att springa fem kilometer som jag gör idag och jag hade aldrig ens tänkt tanken att vilja springa Tjejmilen. Nu är det mitt mål att klara Tjejmilen i Stockholm i september nästa år. Inser dock att det hamnar mitt i valrörelsen men även en politiker måste ju ha en eller två dagars ledigt emellanåt. Jag vet att jag har skrivit tidigare om min operation och varför jag valde att göra den. Vill dock åter ta fasta på att vinsten med att göra en operation inte handlar om de kilon jag går ner utan allt det som min kropp orkar idag. Som att springa eller dansa eller cykla. Eller för den delen att sitta på möte en hel dag utan att få ont.


Jag har medvetet inte tagit några gräsliga före bilder. Tänkte faktiskt inte alls på det där med bilder före då när operationen skulle göras. Fast precis som när man renoverar sitt hus är det bra att ha bilder från innan för att lättare kunna se förändringen. Bilden till vänster är från för två år sedan när  jag var på modellfotografering. Riktigt roligt för oss alla tre och det är onekligen kul att ha så fina bilder. Det känns skönt att kunna titta på bilder på mig själv från då och konstatera att jag tycker om det jag ser, det är ju jag! Känner märkligt nog tacksamhet för min tid som överviktig eftersom det gjort att jag känner mig trygg och bekväm i min kropp. Jag kände mig vacker när jag vägde 110 kilo och jag känner mig vacker nu när jag väger 68 kilo.


För egen del har jag bara bra upplevelser av att göra en gastric bypass och det känns som att operationen har gett mig en nystart i livet. Jag mår bra, är gladare och orkar mer! Det som kan kännas svårt för min del hänger inte riktigt ihop med mig själv. Som igår när jag skulle äta ute och restaurangen där jag skall äta menar att de kan inte göra mindre portioner. Jag är flexibel och säger att jag kan ta barnportion och förklarar att det beror på att jag gjort en gastric bypass som jag vill ha mindre mat. Mannen i restaurangen svarar mig att vuxna inte kan få barnportioner och att man skall inte luras för att få betala mindre. Liknande saker har hänt flera gånger och det gör mig ledsen. Visserligen skulle jag kunna ta en hel portion och sedan slänga det jag inte äter upp, men det känns fel att slänga mat. Tanken är ju att matsvinnet skall minska. Dessutom känns det dumt att betala för något som jag inte kommer orka att äta upp. De allra flesta restauranger och caféer löser frågan åt mig och många gånger behöver jag inte ens förklara varför jag vill ha en liten portion och det känns verkligen skönt. Det känns ibland lite jobbigt att behöva lämna ut sig på det sättet till vilt främmande människor.

Ett år har gått och 42 kilo har jag gått ner. Målvikten har jag inte nått men det känns inte särskilt viktigt längre. Kanske går jag ner mer, kanske gör jag det inte och vilket som fungerar bra för mig. Jag är enormt tacksam över möjligheten att fått göra en gastric bypass och genom det fått en omstart i livet. Livet är gott och jag mår bra, bättre än så blir det inte!

20 kommentarer:

Anonym sa...

Du är vacker både då & nu ....
Förstår att detta känns underbart att oka - Bra kämpat/Kramar Annmi

Hannis sa...

"Jag kände mig vacker när jag vägde 110 kilo och jag känner mig vacker nu när jag väger 68 kilo."
Vilken underbar rad!
För det sitter på insidan, bara på insidan!
Fantastiskt vilken seger att få hälsan och orken tillbaka.

Kram Hannis

Charlotta Sofia sa...

Jag tycker det är härligt att du inte har en sån där miserabel före-bild utan en härlig och vacker. Jag tycker det blir lite fel när man ska stå och se eländig ut för att man är tjock. Det blir en sån knepig bild av överviktiga människor då. Att smal är lika med lycklig och vacker och tjock är deppig och ful. Så är det ju inte!

Åh, jag vill också springa tjejmilen nästa år! :-)

Vilken knepig restaurang: Både förolämpa (att du skulle vilja snika på priset) och hemskt dålig service. Vill de inte ha kunder?

Choices By Annie sa...

Du är så vacker och som du säger det är inte vikten i sig som är viktigt utan hur din kropp mår. Hälsan framför allt.

Det där med mindre portioner är bedrövligt, har själv upplevt det många gånger, har aldrig varit stor i maten och ofta ber jag om mindre portioner, tyvärr är det inte alla som serverar det. Men förhoppningsvis är det på väg att vända, matsvinnet måste ju ner.

Nu önskar jag du fantastiska kvinna en härlig kväll
Kram
Annie

Villa Freja sa...

Du har rätt, du är vacker oavsett. Men det är skönt att operationen fört med sig en massa positiva hälsoeffekter. Kram.

Diana sa...

Ett år, vad härligt! Då är det värsta avklarat! Jösses vad dåligt jag mådde det första året. Svimmade till höger och vänster, tappade hår och var allmänt kraftlös. Men okej, tappar man 50 kg så snabbt så är det inte konstigt att kroppen inte hänger med.
Grattis till det första året på ditt nya liv!

Ninette sa...

Wow, vilken bedrift - grattis! och vad fin du ser ut på alla bilderna - härlig inställning och härlig tjej! kram på dej!

Elena sa...

Du är och var vacker! :)

Jag skulle också vilja börja springa, men jag vet inte om det är min grej. Men så säger väl alla innan de verkligen börjar? ;)
Har du några tips till att börja? :)

Christina sa...

Starkt gjort av dig! Härligt att operationen gett så positiva effekter. Vackra bilder av dig, både före och efter.

Ha en fin helg!
Christina

VisaLiza sa...

Ja det är verkligen härligt att orka allt jag vill göra :) Kramar Liza

VisaLiza sa...

Känner mig som om jag vunnit på lotto ungefär :) Mår bättre och är starkare vilket har gjort mig gladare också! Kramar Liza

VisaLiza sa...

Nej det kändes viktigt det där med före och efter bilderna. Visst är det roligt att se skillnaden men jag vill heller inte raljera över hur jag såg ut då, snarare bara konstatera skillnaden.

Vi får peppa varandra till Tjejmilen helt enkelt :) Du är ju verkligen igång och springer!

VisaLiza sa...

Ja egentligen borde alla restauranger ha ett system med olika storlekar på portionerna. Typ stor och liten så kan man själv välja hur mycket som skall ätas. Tror alla skulle vinna på det. Kramar Liza

VisaLiza sa...

Jag förstod aldrig då hur begränsad jag var av min vikt. Nu när jag inte bär runt på alla de där extra kilona så undrar jag hur jag ens orkade gå tidigare. kramar Liza

VisaLiza sa...

Oj det där låter tufft! Glad att jag inte har haft samma biverkningar som dig. Hoppas att du mår bättre nu. Kramar Liza

VisaLiza sa...

Tack snälla :) Kramar Liza

VisaLiza sa...

Att springa var inte min grej heller, är fortfarande förvånad över att det har blivit min grej ;)

VisaLiza sa...

Tack snälla, kramar Liza

Claes sa...

Kul att läsa om dina erfarenheter av första året i ditt nya liv.

Tråkigt att läsa om din restaurangerfarenhet, men jag såg att du hade några positiva också. Du får gärna lov att tipsa www.litenportion.se som är en helt ideell reklamfri sajt som listar restauranger som serverar mindre portioner till oss opererade om de ställen du har positiv erfarenhet så att fler opererade kan få ta del av de positiva smultronställena!

Lycka till med resten av ditt opererade liv"!

VisaLiza sa...

Så lustigt att du skriver om litenportion.se eftersom jag hittade den sidan för några dagar sedan. Toppenbra initiativ. Jag skall absolut komma med lite rekommendationer till er :) Liza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...