fredag 1 januari 2016

Amazing race i Kapstaden

För två månader sedan var det första november och vi hade kommit till Kapstaden dagen innan. Känns märkligt att det redan hunnit gå två månader sedan dess. Jag var tämligen trött den där söndagsmorgonen. Dagen innan hade vi landat i Kapstaden efter en resa som började i Ytterby med tåg, fortsatte till Arlanda och därifrån flög vi till Kapstaden via Dubai. Det blev många timmars resa men istället för att vila när vi kom fram lämnade vi väskorna på hotellet och for iväg på utflykt.  På söndagen väntade sedan nya äventyr. Vi var indelade i grupper om fyra och fick en hög med kuvert med olika utmaningar att lösa, ett alldeles eget amazing race helt enkelt. Syftet med detta var att vi skulle bekanta oss med varandra och med staden och få se lite mer av den. En rolig tanke och trots att regnet fullkomligt vräkte ner gav vi oss ut med gott humör Linnéa, Victoria, Frans och jag.

Waterfront i Kapstaden, fotot är dock från en dag med aningens mindre regn!
Dagens första anhalt blev Waterfront, ett stort köpcentrum där all tänkbar lyx kan köpas. Värt att komma ihåg att samtidigt som vi under resan ställdes inför ofattbar fattigdom ställdes vi också inför lika ofattbar rikedom och överflöd. Redan under en kort språngmarsch från taxi till köpcentrumet hann vi bli helt genomblöta. Regnet var nästan som en vägg och helt omöjligt att värja sig mot.


Vi testade brillor på Dior och vet genom det vart en kan shoppa lyx i Kapstaden.


Från lyx till sand. Tanken var att vi egentligen skulle ha badat i Camps bay men tack vare regnet var bad inte nödvändigt, alla var ju redan blöta i vilket fall. Däremot fick vi sett stranden och konstaterade att oavsett väderlek var det onekligen en vacker plats att besöka.


Det är ändå något särskilt med just hav och regn. Starka krafter i rörelse!


Våra uppdrag tog oss verkligen över hela staden och vi fick se fantastiskt mycket. Bland annat distriktet med vingårdar som ligger otroligt vackert. För oss som kom direkt från hösten i Sverige var det onekligen härligt med all denna grönska.


 Det som visade sig vara dagens svåraste uppgift att lösa borde egentligen ha varit en enkel uppgift. Tanken var att vi skulle besöka Green Market Square där det finns en stor marknad för souvenirer och förhandla om priset. Eller rättare sagt det finns normalt sett en sådan marknad men inte en dag då himlen öppnat sig. Fast problem är till för att lösas och ingenting är omöjligt. Vi hittade en souvenirbutik intill torget och genom Linnéas förhandling lyckades vi köpa oss en synnerligen ful kanin till halva priset.


Vi fick till och med ett kvitto från butiksägaren för att kunna styrka att så var fallet!

Frans, Linnéa, Victoria och jag
Att besöka en vinylbutik hör inte riktigt till vanligheterna längre. Det fick vi möjlighet till under vår färd kors och tvärs över Kapstaden. Som tonåring brukade jag lägga mycket tid i just vinylskivaffärer och kände mig smått nostalgisk över att åter bläddra i skivbackar.


Roligaste uppgiften för dagen blev besöket på akvariet där vi fick alldeles fantastisk hjälp av en av guiderna och som verkligen engagerade sig för att hjälpa oss. Vi hade en hel rad frågor som skulle besvaras och dessutom skulle vi fotograferas tillsammans med clownfiskarna. En fin och pedagogisk miljö där en egentligen borde ha tillbringat betydligt mer tid och sett alla utställningarna ordentligt. Fast den stora fördelen är ju att Kapstaden finns kvar och då är det inte dumt att fortfarande ha saker kvar att uppleva där. Under några timmar åkte vi således kors och tvärs genom staden, löste uppgifter, skrev poesi och fick umgås med varandra. Vi lärde oss hur en tar sig fram i Kapstaden (med taxi) och började så smått att orientera oss. Många skratt tillsammans med härliga människor helt enkelt. Känns märkligt att det är två månader sedan. Å ena sidan känns det som om det nästan var igår och samtidigt så avlägset att det kunde ha varit flera år sedan.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...