tisdag 5 januari 2016

Ett öppet fönster

Det är som lite märkligt att jag som ateist ganska ofta kommer på mig själv med att citera bibeln. Fast även om en inte är troende finns det ju ändå vissa saker i den där boken som är kloka. Tänker ofta på det där om att när en dörr stängs öppnar herren ett fönster. Det ligger något fint i det att när en möjlighet inte längre är då kommer nya i dess ställe. Tror att det där är en viktig kunskap att bära med sig eftersom det i sin tur innebär att ingenting är omöjligt att förändra.

Igår satt jag och redigerade bilder från besök i kåkstäder i Kapstaden. Jag har medveten skjutit på uppgiften eftersom jag helt ärlig kände att det var en jobbig uppgift att ta tag i. Fast så hade jag bestämt att jag skulle skriva om det märkliga i att kåkstäderna även är turistattraktioner. Att det finns guidade turer som visar runt turisterna i kåkstadens vardag. Att gå igenom alla bilderna väckte många känslor från den där rundturen. Vet att jag där och då var mest förvånad över hur påverkad jag faktiskt blev av upplevelsen. Jag hade ju varit i en kåkstad förut, fast i Namibia och det var något helt annat. Där var jag på besök som inbjuden gäst och Katatura i Windhoek är något annat än Kapstaden. Jag trodde när jag kom till Sydafrika att jag var väl förberedd på vad jag skulle möta på grund av mina tidigare vistelser i Namibia. Kände mig tämligen självsäker och tänkte att det där livsomvälvande mötet det var jag med om redan för tio år sedan när jag första gången åkte till Namibia. Konstaterar ödmjukt att jag hade fel och att det är en lärdom i sig.

Ett öppet fönster i Langa i Kapstaden
Så efter att ha ägnat tid åt att redigera bilder, välja ut vilka som skulle vara med i mitt inlägg och sedan skriva då kändes det tungt. Så fick jag syn på bilden med det öppna fönstret och kom att istället tänka på alla de fantastiska organisationer som arbetar med att förändra vardagen för de som lever i fattigdom och utsatthet. De representerar ett öppet fönster och förändringsmöjligheter. Ingenting är omöjligt att förändra även om det ibland kan verka så! Läs gärna mitt inlägg Fattigdom som turistattraktion som handlar om rundvandringen i en kåkstad i Kapstaden.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...