Knäck är i min mening något av det bästa med julen. Även det bästa går att både förändra och fullända och så är även fallet med knäck. Till helgens julfest hemma i Hult gjorde jag ett experiment där jag plockade de bästa egenskaperna från olika knäckrecept och lade till pumpakärnor och solrosfrön. Lite lustigt är detta också viktiga ingredienser till det snarlika namnet fröknäcke. Det senare något nyttigare än fröknäck men båda minst lika goda och enkla att göra.
Fröknäck
150 g smör
1 dl råsocker
1 dl honung
1.5 dl solrosfrön
2 dl pumpakärnor
Gör så här:
Koka smör, socker och honung i femton minuter. Gör sedan en kulprov för att se om smeten är färdig, om inte koka en stund till och gör sedan ett nytt kulprov. Häll i fröna i smeten och blanda ordentligt och fördela sedan smeten i knäckformar. Om smeten blir för seg är det bara att värma på den igen.
1 kommentar:
Det ser ju onekligen gott ut
Skicka en kommentar