söndag 25 december 2016

Lizas Rockyroadfudge

Det är åter juldag, min absoluta favoritdag på hela året. Det är dagen som tillbringas i soffan och familjen ser film efter film. När någon blir hungrig är det bara att gå och hämta något ur den fullproppade kylen. Det finns gott om både mat och annat gott och min favorit bland dessa är rockyroadfudge. Den kom till för några år sedan då jag hittade ett recept jag tänkte pröva men insåg att jag saknade hälften av ingredienserna. Så istället för att göra en fudge enligt recept råkade jag hitta på ett alldeles eget recept.

Tveklöst världens godaste fudge!
 Nästa jul såg jag till att ha de rätta ingredienserna för det andra receptet och fick till en fudge som inte ville stelna. Barnen frågade varför jag inte gjorde samma som förra året. Alltså var det bara att försöka komma ihåg vad jag haft i mitt recept för att göra barnen glada. När receptet väl var återskapat såg jag till att noga skriva ner hur jag gjort. Har nämligen en tendens att komma på spännande recept men glömmer att skriva ner dem. Många bra smaker som försvunnit ur minnet eftersom de aldrig skrivits ner. Jag vill gärna tro att minnet är bättre än vad det i själva verket är.


Kombinationen av choklad, nötter, marshmallows och dumle är helt oemotståndlig. Alla goda smaker samlade i en enda fudge. Risken finns att en inte nöjer sig med en eller ens två bitar!


Lizas Rockyroadfudge
200 g mörk choklad
200 g vit choklad
25 g smör
2 dl grädde
2.5 dl salta jordnötter
200 g dumlekolor (eller annat liknande godis)
4 dl minimarshmallows

Gör så här:
Bryt chokladen i bitar och smält den och smöret i en skål över ett vattenbad. Rör runt ordentligt, tillsätt grädden och låt svalna lite när allt är smält. Under tiden som smeten svalnar passa på att klä en fyrkantig form med bakplåtspapper. Formens storlek avgör tjockleken på fudgen. Hacka jordnötterna rör ner i chokladsmeten. Skär sedan dumlekolorna i mindre bitar och rör ner dem tillsammans med minimarshmallowsen.  Häll ut smeten i formen och ställ in i kylskåp i några timmar. När fudgen stelnat är det dags att skära den i lämpligt stora bitar. Servera och njut! Skulle allt mot förmodan inte ätas upp med en gång förvaras fudgen i kylen för längst hållbarhet.

Kommentar:
Viktigt att låta smeten svalna innan dumle och minimarshmallows läggs i. Är smeten för varm smälter de nämligen. Det blir fortfarande en god fudge men smakerna kommer inte helt till sin rätt.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...