lördag 17 augusti 2013

Iveagh Gardens

Parken Iveagh Gardens i Dublin är inte lätt att hitta och inte heller lätt att besöka. Utanför parken finns inte några plakat som talar om att man har kommit rätt och där finns inte heller några öppettider angivna. Fast det är värt att göra sig omaket att hitta dit eftersom det verkligen är en förtjusande park mitt i staden. Jag tycker om att promenera i St. Stephens Green som ligger alldeles nära, men där kan man lätt få lite panik eftersom alla andra människor i Dublin också tycker att det är trevligt att promenera där. I Iveagh Gardens är det jag och en handfull människor som promenerar runt och där är märkligt tyst med tanke på att precis utanför murarna går spårvagnsspår och trafikerade gator.


Parken är från 1865 och var från början en privat park. Sedan början av 1900-talet har den dock varit öppen för allmänheten. Parken kombinerar den franska strikta stilen med den engelska landskapsträdgården vilket är en riktigt god kombination. Här finns de franska räta linjerna men de suddas ut av att de blandas med växtlighet som förefaller helt spontan och oordnad. Resultatet blir till en riktig sagopark.


1995 påbörjades en restaurering av parken som då hade förfallit mycket. Än är man inte helt klara och många av statyerna och fontänerna är i dåligt skick. Fler restaureringar är att vänta så förhoppningsvis kommer även dessa att återställas.


Den vackra stenväggen längst upp till vänster i bilden ovan är egentligen ett vattenfall. Dessvärre var vattnet avstängt när jag var där så jag får komma åter en annan gång för att se det. Har sett bilder på det och det verkar onekligen vara något som jag vill se i verkligheten.


I ena hörnet på trädgården finns en formell rosenträdgård. Den delen lyckades vi se redan i juni eftersom inte riktigt hela parken var avstängd för festival.


Strax intill rosenträdgården finns också en labyrint. Nu har den blivit lite mer vildvuxen än vad som är tänkt men riktigt fin ändå. Praktiskt med en labyrint som inte är högre än knähöjd, blir svårt att gå vilse då!

24 kommentarer:

Jennie Bergius sa...

Så himla vackert! :)
<3 Jennie

Pemsplatser sa...

Ser superfint ut! Förstår att det är värt att hitta dit:) Ha det fint! Kram Emma

Anna Svensson sa...

Oh så mysigt där ser ut!

//bara anna

Diana sa...

Vad vackert och fridfullt där såg ut att vara! Tur att dessa andningshål finns i storstäderna!

Rosenhäxan sa...

Men Liza så magiskt vackert. Vilken park. Nån gång så kanske jag ska ta mig dit. Älskar ju rosor som sagt. Vill skaffa stockrosor till torpet. Vet ej om det är nu på hösten jag ska plantera dem.
Tack för din fina kommentar på bloggen. Blir alltid lika glad.
Har precis börjat jobba och samtidigt i detta snart klar med en hemsida ang gårdsbutik på torpet. Spännande.!Kram kram

Anonym sa...

Åh,fantastiskt vackert :)
/Kram Annmi

Hannis sa...

Verkar finnas hur många fina platser som helst!
Kan lätt tänka mig att besöka Dublin efter att ha sett alla dina fina bilder.

Kram Hannis

Choices By Annie sa...

Vilken vacker trädgård, verkar finnas gott om vackra parker i Dublin.

Ljuvliga stockrosor i förra inlägget med. De är verkligen vackra, här hade jag för några år sedan svarta stockrosor och de njöt jag av i fulla drag.

Önskar dig en fin söndag
Kram
Annie

Christina sa...

Vilken speciell upplevelse att besöka en sådan park, nu kommer du kanske att ha möjlighet att besöka den längre fram och ta del av hur restaureringen blev. Parker är sannerligen städernas oaser, så betydelsefulla.
Om jag någon gång reser till Dublin ska jag försöka leta reda på den.
Ha det fin kramar! Christina

The Rosegarden in Malevik sa...

woow......vilket ställe .
gilla rosorna :)
å missa nu inte...

BLOGGPARTYT fortsätter...

redan 60 fina bloggar med.
VÄLKOMMEN
Håkan

Lisa sa...

Hej Liza!
Här händer det saker...jag har missat så mycket... då jag fick lägga ner min gamla blogg och efter mycket möda och besvär försöker starta upp en ny. Nu är jag på G i alla fall och försöker samla ihop mina gamla goa bloggvänner, så om Du har lust är du varmt välkommen att kika in hos mig, Lisa och Rutiga pricken.
Vilka fina bilder Du bjuder på! det ser ut att vara en väldigt vacker park. Labyrinten såg festlig ut och som sagt nog inte så svår att gå vilse i. Kommer ihåg, när jag var liten och var med min mamma och moster på Liseberg och vi lyckades med det svåra att gå vilse i gaslabyrinten;)) snacka om att skämmas...men det var ju några år sedan.
Vattenfallet såg väldigt spännande ut och är nog en häftig upplevelse.
Ha det gott!!
hälsningar lisa

Queen of Kammebornia sa...

Vilket ljuvligt ställe!

VisaLiza sa...

Verkligen helt otroligt vackert! Liza

VisaLiza sa...

Verkligen värt mödan! Kramar Liza

VisaLiza sa...

Mysigt och rofyllt :) Liza

VisaLiza sa...

Ja tänk så tunga städerna skulle vara utan sina parker!

VisaLiza sa...

Ska bli riktigt spännande att se er sida när den är klar. Hade vi bott närmare varandra så hade jag definitivt kommit på besök i er gårdsbutik. Kramar Liza

VisaLiza sa...

Helt ljuvligt!

VisaLiza sa...

Dublin är verkligen en spännande sak, nytt att upptäcka varje gång känns det som. Till nästa besök är dock tanken att lämna staden och åka ut i landet lite mer. Kramar Liza

VisaLiza sa...

Svarta stockrosor låter fantastiskt vackert, nu vill jag ha det också ju! Kramar Liza

VisaLiza sa...

Besöker du Dublin så är denna park ett absolut måste! Kramar Liza

VisaLiza sa...

Ja jag kan tänka att rosorna föll dig i smaken :D Liza

VisaLiza sa...

Kul att du är tillbaka i bloggvärlden igen. Inte kul när andra inte kan visa respekt. Vad gäller spegellabyrinten på Liseberg så har även jag lyckats gå vilse där! Liza

VisaLiza sa...

Helt fantastiskt :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...