fredag 31 mars 2017

Märkliga sammanträffanden

Livet består av en rad märkliga sammanträffanden och ibland upptäcker en att det finns en röd tråd i det som kan tyckas slumpartat. kanske är det just slumpen som avgör eller möjligen är det så att en gör val som bygger på de erfarenheter alla sammanträffanden har gett. Första gången jag var i Namibia var hösten 2005. Då var jag här tillsammans med min väninna Linda för att göra en fältstudie inför vår kandidatuppsats i kulturvetenskap. Innan vi for hade vi en plan för vad vår uppsats skulle handla om. Vi hade tagit kontakter med en organisation vi var intresserade av och kände att vi hade kontroll över planerna. Väl på plats visade det sig att ingenting som vi planerat fungerade. Organisationen som vi skulle undersöka hade inte tid med oss och de som vi haft kontakt med oss var inte längre på plats. Alltså behövde vi på plats tänka om och tänka nytt. Dessutom med en snäv tidsplan eftersom vi bara hade två månader att vara på plats. Vi befann oss på en för oss ny och okänd plats helt utan kontaktnät och kände lite lätt panik över hur det skulle gå för oss. Det är då de märkliga sammanträffandena börjar. Sammanträffanden som knyter ihop nu och då på ett sätt som får det att se ut som en röd tråd, som att det var så här allt var planerat från början.

Varje dag när vi promenerade mellan vårt boende och den närmsta mataffären passerade vi ett hus med en skylt där det stod Sister Namibia. Efter någon dag blev jag nyfiken på vad det där kunde vara för organisation och sökte på deras namn. De visade sig vara en organisation som arbetade med kvinnors rättigheter och att stärka kvinnor. Helt i linje med vad vi ville undersöka. Nästa dag valde vi därför att på vägen till affären stanna till och knacka på och prata med dem. Vi möttes av en mycket sympatisk och öppen organisation som gärna ville bli intervjuade av oss. Dessutom tipsade de om andra organisationer och människor som kunde vara av intresse för oss att träffa. En vän hemma i Sverige tipsade om ännu en organisation som han hade kontaktuppgifter till och med det hade vår förtvivlan vänt och vi hade åter en plan för vår fältstudie. Uppsatsen resulterade i uppsatsen Working with gender Issues - a question of women and power. Den handlar om hur organisationerna Sister Namibia, Womens Solidarity Namibia och Womens Action for Development arbetar med jämställdhetsarbete. 

Nästan tretton år senare befinner jag mig åter i Windhoek och är på en konferens som representant för Unga Örnar Väst och det projekt vi driver här nere. På samma konferens möter jag åter organisationen Sister Namibia vilket känns som en självklarhet snarare än ett sammanträffande

Nätverksträff med Olof Palme Internationella Center i Windhoek, Namibia

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...