torsdag 15 november 2012

Lavendel

Lavendel är en blomma som jag verkligen tycker om. Den är vacker i sin enkelhet, luktar fantastiskt och går dessutom att använda till många saker. Som barn brukade mamma och jag sy lavendelpåsar och ge bort i julklapp. De skänkte väldoft till en garderob eller kanske byrålåda. Förra året testade jag att lägga lavendel i en linfrövärmare. Det finns flera varianter av värmepåsar ofta görs de med vete men jag tycker om att göra dem med linfrön. Att blanda i lavendel var riktigt trevlig men man får verkligen tänka till över doseringen så det inte blir för mycket. Lavendel i för stor dos blir onekligen lite mycket av det goda. På andra försöket lyckades jag få till rätt dosering- Nu när jag värmer min linfrövärmare i micron då doftar hela köket svagt av lavendel.


När vi var i Dublin blommade lavendeln fortfarande och jag blev nästan barnsligt glad. Då kändes det nästan som att det var sommar igen.


I min trädgårdsplanering för nästa år ingår en plantering med lavendel, lite mer lavendel och sedan ännu mer lavendel. Det finns ju flera olika sorter så varför inte minst en av varje!


Lavendelsocker
Kapa lavendel strax under blommorna och låt dem ligga i ett dygn på en ljus yta så eventuella passagerare ger sig av. Varva sedan socker och lavendel i en stor burk. Bra om den får stå i några vedkor innan du börjar använda. Glöm inte att skaka om burken ibland så sockret inte klumpar sig. 


Mitt lavendelsocker har jag fått i present av min väninna Erika. Tänk vilken bra present eftersom jag knappt har någon lavendel i trädgården. Det har fått stå i hyllan en tid men nu känner jag att det är dags att pröva att baka lavendeldrömmar. Skall bli spännande att smaka resultatet.

3 kommentarer:

Huset nummer tio sa...

Men åh så smart och så vackert det blev;) Här har det planterats en massa lavendel i år och nästa år förväntar jag mig en stooooor skört;) Älskar också lavendel och mycket beroende på att den drar till sig fjärilar;)

Önskar dig en ljuvlig dag
KRam
Annie

Hannis sa...

Lavendel är en favorit.
Men som sagt doften får inte bli för stark=))

Hoppas att du får en solig helg/Hannis

VisaLiza sa...

Lagom är bäst :) Önskar sol om helgen även till dig Liza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...