tisdag 30 september 2014

Den där rosenträdgården

Det är många inlägg som har handlat om vår älskade rosenträdgård de senaste året. Inte så konstigt med tanke på att vi dels har spenderat mycket tid just där samt att vi lagt mycket tid på att bygga upp den. Den ä fortfarande i en uppbyggnadsfas men ju längre tiden går desto lättare går det att se hur det en dag kommer att se ut.


Till höger i bild klänger den vackra rosen flammentanz och när den blommade under sommaren var det smått spektakulärt. Sedan dess har den växt till sig än mer vilket gör att den kommer att bli än mer spektakulär när den blommar nästa år. Dessvärre blommar den bara en period vilket gör att när den väl har blommat över blir det tämligen tomt. När vi har planterat nya rosor har vi försökt att tänka på att det alltid skall vara rosor som blommar samt en balans i färgerna. Plattläggningen i rosenträdgården består av olika plattor vilket ger ett vackert mönster. Dessvärre trivs ogräs riktigt bra i springorna och vi har därför lagt mycket tid i sommar på att rensa ogräs. Nu funderar vi dock på att sätta backtimjan i springorna istället. Då blir det i alla fall vackert grönt som växer istället för ogräs.


Närmast väggarna i rosenträdgården har vi planterat klängrosor. Några av dem trivs fantastiskt gott och växer som bara den. Rosen sympathie vill däremot inte växa alls. Den planterades förra året men vekar inte trivas. Nu har vi fyllt på med mer bra jord och annat som rosor gillar och hoppas på att den tar sig igen. Annars får den nog ersättas med en annan ros till våren. Stenläggningen nedanför rosenträdgården är ny för i år och där har vi planterat buskrosor och en uppstammad ros. Tanken är att det på sikt skall bli ett hav av rosor från taket på rosenträdgården och sedan en bit ner i trädgården.


Den vackra rosen New Dawn blommar för fullt även nu i slutet av september vilket känns smått fantastiskt. Tänk att ha en blommande trädgård lång in på hösten! Vi har numera nitton sorters rosor i vår rosenträdgård men fortfarande finns det plats för många fler. Nästa år skall vi komplettera rosenträdgården med en pergola även över trappan som leder ner i trädgården och då får vi plats med ytterligare några klängrosor. Annars ligger fokus framöver på rabattrosor som skall planteras nedanför alla buskrosor.


Det har varit och är mycket jobb med rosenträdgården men ett trevligt sådant. Minnet är kort och nu går det knappt att föreställa sig hur det såg ut där tidigare. När vi tittar på bilderna från då är det nästan omöjligt att orientera sig. Är det verkligen samma plats?

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...