torsdag 26 februari 2015

Hönserier

I höstas röjde vi i trädgården och tog ner många träd. Några till ska ner innan vi är klara men redan nu är trädgården betydligt större. Jag har stegat runt i trädgården den sista tiden för att klura ut vad som är den bästa platsen för vårt tänkta hönshus. Vi har pratat om höns under många, många år och nu börjar det äntligen närma sig. Förvisso måste hönshuset och gården till hönsen byggas innan någon kan flytta in men det är ändå inom räckhåll.


Att ha egna höns har varit en dröm länge, men kanske än starkare sedan vi började odla själva. Genom att odla blir det tydligt med vikten av ett fungerande kretslopp. Redan idag matar vi våra marsvin och kaniner med grönsaksrester. När burarna städas ur hamnar innehållet på komposten och detta kan sedan användas i våra odlingslådor. Att ha höns känns som ett naturligt steg och det kommer dessutom att ge oss tillgång till färska ägg.

De tjusiga fåglarna bor på Gadderöds gård i Svarteborg.
Från den gården köper vi idag våra ägg och även vårt kött
Tanken är att vi skall bygga både för höns och gnagisar. De skall inte dela utrymme men de kommer att få halva utrymmet var i ett hus och sedan separata utegårdar. Allt kommer att hägnas in noga eftersom jag är orolig över vilda djur. Vi har haft en stor utebur i trädgården i några år och aldrig haft påhälsning av några rovdjur vid buren, men det känns ändå dumt att chansa. Det känns som ett stort steg att utöka skaran med djur till att även innefatta höns, men det känns som rätt steg att ta. Djur gör det svårare att resa och en blir mer mer bunden. För vår del kommer just den biten inte göra någon större skillnad eftersom vi redan har hund, katt, kanin och marsvin. Momentet planering finns alltså redan om vi vill kunna ge oss iväg på några längre turer.

3 kommentarer:

LyckligaPraliner sa...

Höns är kul! Visst blir jag trött ibland på att det ska städas där inne och vintern är alltid jobbigare här men jag vill inte vara utan. Lägger aldrig ströet/spånet från hönshuset i komposten då jag hört att det bildas terpentin av det och ska därför inte komposteras för att sedan odlas något ätbart i. Har provat annat strömaterial, som jag nu bara helt plötsligt glömt namnet på, som går bra att kompostera och odla i. Utan gifter. Lycka till med hönshusbyggandet! :)

Kram Ann-Louise

LyckligaPraliner sa...

Hampaströ tror jag att det heter...

Sandra sa...

Men åh, så mysigt! Har också en dröm om höns :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...