söndag 1 februari 2015

Drömmer om rosor

När jag igår tittade på vårblommor från förra året kunde jag inte låta bli att hoppa lite längre fram i tiden och även titta på bilder på våra vackra rosor. Nu under vintern har det blivit få inlägg om vår älskade rosenträdgård men i somras och under hösten var de desto fler. Tror att det jag längtar efter allra mest när jag längtar efter vår och sommar är att äta frukost i rosenträdgården. Så snart vädret tillåter skall vi ta tag i planerna med en ny rosenplantering här i Hult. Kanske får det vänta tills dess växthuset och uterummet är ordentligt reparerade efter stormen Egon men sen väntar fler rosor! Vi får nog egentligen plats med fler sorter i rosenträdgården vi har men jag tänker att det kan vara klokt att vänta lite och låta de som finns där växa till sig lite innan vi planterar fler. Är ju så lätt hänt att en är lite väl ivrig och har planterat alldeles för tätt. Råkar ut för just det när jag sår i våra odlingslådor och får därför ägna mycket tid åt att gallra. Fast å andra sidan kan det mesta som gallras användas till sallad eller varför inte till pesto så det är inte något större bekymmer, Just när det gäller rosor är det dock troligen svårt att göra pesto på dem och därför avvaktar vi med fler sorter just i rosenträdgården.

Det är verkligen lustigt hur jag har blivit en människa som fullkomligt älskar rosor och dessutom tycker att det är fasligt intressant att lära mig mer om dem. Till den nya planteringen har jag en lång lista på rosor jag önskar mig. I vår första plantering har rosorna planterats en efter en utan någon särskild tanke förutom ifall det var klättrade rosor eller sådana som passar bättre i rabatten. I den nya planteringen blir det mer tanke från början eftersom jag vill ha så lång blomning som möjligt. Alltså skall tidiga och sena sorter kombineras och dessutom skall de stämma överens när det gäller färg och form. Har skaffat mig en bok om rosor och söker på nätet och skapar den perfekta kombinationen i tanken. Nästa steg blir lite mer praktiskt då allt skall grävas och byggas och sedan får vi hålla tummarna för att vår lokala plantskola har just de rosor jag drömmer om.

Några av alla de vackra rosor som finns i vår rosenträdgård

Jag har skrivit åtskilliga inlägg om vår rosenträdgård men blir märkligt nog aldrig trött på ämnet. Den där platsen i vår trädgård representerar glädje och energi för mig. Det är en plats som vi har skapat och förvandlat från att ha varit ett stycke jord där bara nässlor trivdes. Det krävdes en annan blick än vår egen på vår trädgård för att se att platsen var som gjord för en rosenträdgård. När vi väl hade lärt oss att se vår trädgård för vad den kunde vara istället för vad den var då fanns det plötsligt inte några begränsningar för vad som kunde skapas.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...