lördag 2 juli 2016

Allt färre träd

Ibland när en håller på och grejar är det lätt att glömma bort hur mycket som egentligen har gjorts. En vänjer sig så fort vid hur det ser ut efter en förändring är gjord. Idag när trädgården i Hult är mitt eget lilla paradis kan det vara bra att påminna sig själv om hur det har sett ut och hur mycket arbete som har krävts för att nå dagens resultat. Trädgården i Hult har verkligen genomgått en förändring, men den har skett i flera omgångar. Till en början handlade det om att röja, röja och åter röja. Huset hade ju stått somt i femton år vilket gjorde att det krävdes ett omfattande arbete att frigöra ytan. För ungefär fyra år sedan påbörjades arbetet att skapa en trädgård. Jag trodde verkligen inte att det skulle vara möjligt att skapa en vacker trädgård i Hult men det var det. När så trädgården växte fram steg för steg blev det tydligt att det var alldeles för mycket skog i trädgården. Känns ju lite onödigt med skog i trädgården när hela skogen är just skog.


För tre år sedan såg det ut så här. Då hade jag lagt mycket arbete på att rensa fram de gamla planteringarna samt skapa nya. Det kändes smått fantastiskt att ha så mycket gräsmatta men också att den ramades in av planerade planteringar.


Tre år senare har planteringarna växt till sig och jag minns nästan inte hur här såg ut tidigare. Träden har tagits ner i flera omgångar och och nu känns ytan betydligt större och ljusare. Allt efter att träden försvunnit har marsvinen och kaninernas stora utebur blivit allt mer malplacerad. Förr låg den dold bland trädgårdens grönska. Nu står den plötsligt mitt på gräsmattan och ser smått gräslig ut. Den byggdes för många år sedan av en blandad kompott av återbruksmaterial och kostade knapp någonting. Den är mycket uppskattad av gnagisarna men vacker är den verkligen inte! För två år sedan slog en trädfällning lite fel och ett träd landade rakt över buren. Nu när träden är borta finns det dock gott om yta för en ny, lite mer planerad och snyggare bur om en så skulle vilja.


Fast nu när rosen som växer vid buren blommar så ser den nästan lite fin ut. Rosor får det mesta att bli vackert bara genom att finnas där.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...