tisdag 13 november 2012

Äppelpaj med kardemummagrädde

På senare år har jag blivit mer och mer förtjust i äpplen i alla dess former. Lite märkligt eftersom jag som barn inte tyckte om äpple alls. Varken att äta eller som ingrediens i något annat. Tänk vilken tur att smaklökarna tycks förändras med åldern. En ny favorit här hemma är äppelpaj med kardemummagrädde. Bör tilläggas att detta är en efterrätt för den som gillar kardemumma eftersom både paj och grädde är smaksatta med just kardemumma. Fast receptet kan varieras i oändlighet och är ett riktigt bra recept så är det något du inte gillar ta helt enkelt bort det och experimentera själv. Pajdegen blir lite lagom krispig medan äpplena nästan smälter. Riktigt gott kan jag lova!


Pajdeg
150 g smör
2½ dl mjöl
1½ dl havre
½ tsk bakpulver
3/4 dl socker
3/4 dl ljus sirap
2 msk grädde
100 g hasselnötter

Fyllning:
5-6 st äpplen
2 msk socker
1 msk kanel
2 tsk mald kardemumma

Tärna smöret och mixa nötterna fint, lägg dem tillsammans med restrerande ingredienser i matberedare och kör ihop till en deg, det blir en ganska kladdig sådan. Skala alla äpplen och skiva dem i skivor. Smöra en pajform och fördela äpplena över formen. Blanda socker, kanel och kardemumma och strö detta sedan över äpplena. Fördela ut pajdegen till ett jämt täcke över äpplena och grädda pajen i 175 grader i ca 25 min. Låt gärna pajen svala lite innan den serveras. Servera med vispad grädde smaksatt med kardemumma.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Mums vad gott det verkar vara. Även här har smaken förändrats, när jag var yngre så avskydde jag frukt i mat/bak men nu så fullkommligen älskar jag det;)

Önskar dig en ljuvlig dag
Kram Annie

VisaLiza sa...

Märkligt egentligen hur man kan ändra sig. Har märkt på senare tid hur saker jag tyckt om tidigare inte lockar mig alls nu. Mycket märkligt! Kramar Liza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...