tisdag 26 maj 2015

Rabarberpaj med maräng och vaniljkräm

Rabarbern växer så det knakar här i Hult och då passar vi på att göra mycket gott av den. Förra året testade vi för första gången att använda rabarber i maten vilket var riktigt lyckat. Fick ett tips på att testa salt rabarber och även om jag är skeptisk skall det givetvis testas. Jag vet ju inte hur det smakar innan jag har prövat. Fast vissa saker kan en vara ganska säker på att de kommer att bli riktigt bra. Citron och maräng skapar tillsammans en riktigt fin smakkombination. Då kan en också gissa att rabarber och maräng blir lika bra tillsammans. Resultatet blev en paj med lite väl många arbetsmoment men attans så god. Den är således värd att lägga lite arbetstid på!


Rabarberpaj med maräng
Pajskal
2.5 dl vetemjöl

2 msk socker
100 g smör
1 msk vatten

Fyllning
500 g rabarber
1 dl socker
1 tsk potatismjöl

Vaniljkräm
1.5 dl vispgrädde

1 äggula
1 msk socker
0.5 msk potatismjöl
2 krm vailjpulver

Maräng
3 äggvitor 

2 dl socker
ättika
Ugn: 250°

Gör så här:
Finfördela fettet tillsammans med mjöl och socker, tillsätt sedan vatten. Tryck ut pajdegen i en pajform 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel och förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen på 200 grader i 20 minuter eller tills pajskalet har fått lite färg.

Ansa och skiva rabarbern och lägg den i en eldfast form. Strö över socker och potatismjöl och ställ in i ugnen tills dess de är mjuka. Häll av extra vätska

Ansa rabarbern och skiva rabarbern och lägg sedan i en eldfast form. Blanda samman socker och potatismjöl och fördela över rabarbern. Ställ formen mitt i ugnen och låt rabarbern mjukna ca 20-25 minuter. Låt sedan rabarbern kallna och häll av eventuell vätska. Vispa samman grädde, socker, äggula, vanilj och potatismjöl i en kastrull. Låt sjuda och vispa tills krämen tjocknar. Bred ut vaniljkrämen i pajskalet och lägg rabarbern ovanpå.


Vispa äggvitorna tillsammans med hälften av sockret till hårt skum. Tillsätt resterande socker och eventuellt några droppar ättika under omrörning. Spritsa marängsmeten över rabarbern. Grädda mitt i ugnen tills marängen har fått färg.


Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...