söndag 26 juli 2015

I väntan på årets skörd

Det är kallt och ruggigt och känns mest som oktober trots att det fortfarande är juli. Innan vi bodde i huset i Hult gjorde det mig inte så mycket om sommaren var kall och regnade bort. Då hade inte årstidernas växlingar samma betydelse som nu när vi bor på landet. Så som vi bor blir vintern väldigt lång om det är en kall sommar. För att klara mörker och kyla behöver en fylla på ordentligt med sol och värme under sommaren. Att odla bidrar till att få ut lite mer av sommaren har jag märkt. Eftersom jag odlar måste jag ut i trädgården varje dag oavsett väder. När jag väl är där har jag svårt att slita mig. Det är ju alltid något som behöver göras. Sen är det lätt att fastna och helt enkelt bara titta på hur fint allting växer.


Under dagens arbete upptäckte jag att jag äntligen har auberginer på gång. Förra året blev det en enda aubergine så jag hoppas på bättre skörd i år. Oddsen är bra och blir det två auberginer är det ju en fantastisk ökning sedan förra året.


Paprikan blommar fint i växthuset och jag hoppas även där på mer skörd än förra året. Med tanke på att även den var tämligen blygsam krävs det inte många paprikor för att skörden skall vara fördubblad mot förra årets skörd.


Flera av mina paprikaplantor har börjat få små paprikor och jag längtar efter när det är möjligt att börja skörda. 


Det är onekligen trångt i mitt växthus men plantorna ser ut att trivas trots bristen på utrymme. Paprika, chilli, tomat, aubergine, gurka och physalis blommar fint. Önskar mig lite sol så tomaterna går från grönt till rött istället.


Även utanför växthuset växer det bra och jag hoppas alla pumpor skall hinna bli klara innan det är för kallt. Får gissa lite vad det är som växer i våra odlingslådor eftersom jag blandat ihop de olika pumporna längs vägen. När jag sådde fröna hade jag exakt koll och lika så efter första omskolningen. Någonstans längs vägen och vid någon omskolning blev det totalt kaos vilket gör att jag inte har någon aning om vilka pumpor som växer nu. Det jag vet är att jag sådde butternut, halloweenpumpa, spagettipumpa och sommarpumpa. Har lyckats identifiera en av pumpaplantorna som sommarpumpa och dessutom hunnit skörda några pumpor. Den är en ny bekantskap för oss vilket gör att vi prövar oss fram när det gäller tillagningen. Har läst att den skall vara god att lägga in och tänker att det låter intressant att pröva. Dessutom har jag snart tillräckligt många västeråsgurkor för att göra inlagd gurka. Skall bli riktigt spännande att pröva att lägga in egen gurka. 

Nu hoppas jag på veckan inleds med uppehåll så vi har möjlighet att påbörja nästa trädgårdsprojekt. Vi har kommit på ett sätt att utöka vår rosenträdgård och genom det binda ihop två delar av trädgården. Tror att detta kommer bli riktigt bra och dessutom innebär det att vi har plats att plantera fler rosor.

3 kommentarer:

mammi sa...

Åå vad härligt med så mycket hemodlat! Spännande grejer med bla. Aubergine. Jättekul att få se och inspireras

Hemkära Hanna sa...

Så mycket gott ni kommer att få!
För mig är det där med vädret och bostaden precis tvärtom. I lägenhet orkade jag knappt gå ut om det skulle komma regn under dagen medan i hus springer jag ut vi sol och in vid regn vilket gör att jag får mycket mer solupplevelse i hus.
Men inte skulle jag säga nej till mer sol inte!

Christina sa...

Åh, vad spännande med auberginer! Hoppas att de växer sig stora och fina :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...