tisdag 21 juli 2015

Min sommarläsning

Det är sommar och ett lugnare tempo har äntligen infunnit sig. Har dessutom hunnit läsa flera av böckerna i högen på mitt sängbord. Har samlat på mig en ordentligt hög med böcker jag länge velat läsa för att vara säker på att ha sysselsättning under regniga dagar eller lata dagar vid stranden. Just lata dagar vid stranden har det varit ont om den här sommaren. De regniga har varit desto fler, fast jag tror att de allra flesta dagar har varit lite mulna och kyliga. En mulen dag med lägre temperatur är alldeles perfekt för att arbeta i trädgården vilket innebär att de där riktigt lata dagarna blivit färre än vad jag tänkt mig. Trots det har jag hunnit med att läsa många av de böcker som jag har i min hög. Har precis avslutat boken Än klappar hjärtan av Helena von Zweigberk. Har tidigare läst böckerna Ur vulkanens mun och Anna och Mats bor inte här längre av henne och tyckte mycket om dem. Att läsa hennes böcker känns lite som att kliva rakt in i en annan människas vardag. Har ännu en av hennes böcker Sånt man bara säger liggandes i en annan hög och ser fram emot att läsa även den.

Boken Gå vidare av Anna Maxted var en bok som jag förvånade mig på många sätt. Den handlar om Helen vars pappa dör oväntat och plötsligt. Hennes sorgeprocess och livssituation skiljer sig mycket från min egen men det fanns oväntat många likheter och igenkänning. Hade jag läst boken förra sommaren då hade jag troligen tyckt att den var bra men inte så mycket mer. Nu blev den faktiskt en del av min egen process. Att läsa om hur karaktären Helen hanterade sin sorg fick mig att fundera mycket kring hur jag har hanterat min egen och hur jag skall gå vidare.

Längst ner i högen ligger två böcker av Diana Gabaldon. De hör till bokserien Outlander som nu också finns som TV-serie. Har sett den första säsongen och funderar på att börja om från början och läsa hela serien på nytt innan jag läser de båda böckerna i min sommarläsningshög. Med tanke på hur många och långa böckerna är så kommer det innebära att jag har att göra i flera månader. Jag läste dem i ett streck för fyra år sedan och då kändes det märkligt tomt när jag läst ut den sista sidan i den sista boken. Sedan dess har jag läst ytterligare någon bok men omfattningen av detaljer gör det nästan svårt att bara hoppa in i dem utan att ha historien med sig. Låter kanske krångligt men det är väl värt att lägga tiden eftersom historien om Claire och Jamie är otroligt bra och Diana Gabaldon en helt fantastisk författare.

Ser även fram emot att läsa Morantologi Caitlin Moran. Läste hennes bok Konsten att vara kvinna för två år sedan och var tvungen att läsa den en gång till kort därpå. Den var otroligt bra, ställde många frågor, ifrågasatte och utmanade på ett sätt som gjorde att den behövde två läsningar. Är faktiskt första gången jag känt ett behov av att genast läsa om en bok. Att läsa om böcker är något jag verkligen tycker om. Det är som att hälsa på gamla bekanta. Förvisso har ingenting förändrats sedan vi sågs sist men det gör inte så mycket. Vissa av mina böcker har jag lästa om många gånger och kommer läsa dem många gånger till. Tänk att ha förmågan att skriva på ett sådant sätt att någon vill läsa om en bok inte bara en utan flera gånger!


1 kommentar:

Anna/notonmusic sa...

Åh vilken härlig bokhög du har Liza. Praktiskt att ha den i fysisk bemärkelse, jag har min bokhög som digital lista, boktips helt enkelt, men då blir ju steget från tanke till bok lite längre än om boken ligger där i fysik form och väntar. Min sommar har inte varit någon boksommar alls trots perfekt väder för läsning och en diger lista med bra böcker. Men läsning går ofta i perioder, åtminstone för mig. Det har blivit annat gjort i stället :-) Tack för flera tips med fina böcker! Jag utökar min boklista med några av dina titlar! Kram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...