tisdag 1 september 2015

Septembers början

Det är första september och hösten gör sig verkligen påmind idag. Regn och rusk större delen av dagen. Även om odlandet närmar sitt slut nu är det mycket i trädgården som fortfarande växer och är fint.


Jordgubbstoken har blivit en favorit. Jag använder den som marktäckare i mina rabatter. Den får långa revor precis som jordgubbsplantorna men blommar flera gånger. När det inte blommar är de gröna bladen ett fint inslag i rabatten.


Mina pelargoner blommar så fint här och var i trädgården. Har även ställt in ett gäng i uterummet vilket har gjort hela rummet lite mer hemtrevligt. Varje år ser jag till att ställa in alla pelargoner i källaren när säsongen är slut. Där får de sedan stå till nästa säsong. De överlever i stort sett allt, även om en råkar glömma dem nere i källaren några månader längre än vad det var tänkt.


Jag trodde inte att min stäppsalvia hade överlevt vinterförvaringen. Kom mig inte för att lägga hinkens innehåll på komposten och tur var väl det. En bra bit in i juni började det titta upp små gröna blad och nu blommar den så fint. Förvisso långt efter de andra stäppsalviorna i trädgården men då får jag njuta av dem lite extra i år.


Förra året satte jag en blomma som heter indisk fingerört. Den har söta små rosa blommor och växer på långa rangliga stjälkar. Det gör att blommorna nästan ser ut att sväva över rabatten och effekten är verkligen fin. Håller just nu på och planerar för en ny rabatt här hemma och tänker att jag måste ha flera sådana i den. Det är verkligen inte lätt att planera för nya planteringar. Det är svårt att veta hur det kommer att bli. Kan konstatera att jag alltid sätter blommorna alldeles för tätt eftersom jag är lite för otålig av mig. Har tänkt mig en ny plantering där jag bara skall odla lavendel och en där jag skall plantera massor av vackra blommor. Ju fler planteringar desto mindre yta gräsmatta att behöva klippa! Anledningen till en lavendelrabatt är att jag har upptäckt hur fantastiskt användbar lavendel är. Har tidigare prövat att göra lavendelsocker och lavendelolja. För ett par veckor sedan testade vi att göra en kycklinggryta smaksatt med lavendel och det var verkligen ljuvligt gott. Nu måste därför lavendelodlingen gå från att bara vara till prydnad till något som räcker till för att användas i matlagning och bakning.

2 kommentarer:

Hemkära Hanna sa...

Vackert!
En fråga, klipper du ned pelargonerna innan de hamnar i källaren?
Lavendelns användbarhet förutom i diftpåsar insåg jag mycket förvånad i Monte Negro. Innan dess hade jag aldrig förstått att den gick att ha i ätbart.

Choices by Annie sa...

åååå en indisk fingerört. En sådan hade vi också. Den dök tyvärr inte upp i år, vet inte om den fick sig ett slag under frosten i våras eller om den bara helt enkelt gett upp.

Lavendel är verkligen en fantastisk blomma och även här har jag planer på ett stort område fyllt med lavendel. För visst kan man göra mycket med lavendel ;)

En fin fin onsdag till dig
Kram
Annie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...