onsdag 9 september 2015

September i min trädgård

Det råder september och jag har till slut resignerat och börjat välkomna hösten. Att sommaren var över för i år var jag helt säker på. Så kommer då en sådan där alldeles ljuvligt varm sommardag som en bara vill tillbringa i trädgården.


Det är fortfarande mycket som blommar i trädgården även om mycket också har blommat över. Har varit ledsen över att mina japanska lyktor inte tittade upp i år. Jag flyttade dem för precis ett år sedan och de trivdes nog inte riktigt med flytten. Har därför planterat nya idag eftersom just japanska lyktor är en favorit om hösten. Där den tidigare växte växer det nu istället gott om jordgubbstok och det är ju inte så tokigt det heller.


Den här sommarens väderlek har varit synnerligen gynnsam mot vår kaprifol. Den växer på alla bredder och blommar också nu. Den har dragit iväg så pass mycket att vi behöver ordna en ny lösning när det gäller något för den att klättra i. Märkligt med tanke på hur den under flera år inte växte alls och jag flera gånger tänkte jag skulle ha tagit bort den. Tur att jag aldrig kom så långt helt enkelt.


Odlandet har ju inte riktigt gått enligt plan i år. Jämfört med förra året är dock skörden betydligt större. Även om det var mer gynnsamt väder då så odlade jag i betydligt mindre omfattning och kom dessutom igång sent. Vi har gott om paprikor, aubergine och tomater i växthuset. Dessutom växer det fortfarande gott om squash och pumpor. Är fortsatt tveksam till om pumporna kommer att bli klara. Undrar mycket kring hur en ser om de är klara eller ej. Inser att min okunskap gällande just odlandet om pumpor är stor och att det är något jag får ägna vintern till att läsa in mig på. Gissar att det underlättar att veta vilken sort som är vilken från början av odlandet. Nåväl nu har jag till slut listat ut vilka de olika sorterna är.


Jag hade en ambition nu på eftermiddagen om att lägga några arbetstimmar i trädgården. Hade en lång lista på saker som behövde göras. Fick dessutom sällskap av katten Elvis. Vi konstaterade snabbt Elvis och jag att soliga varma dagar är vi inte bortskämda med. Alltså tillbringades nästan en timme på vår nybyggda trapp i trädgården och gjorde viktiga saker. Klappa på Elvis, dricka kaffe och njuta solen är onekligen viktigt och vi såg till att göra det ordentligt.


Kaffe smakar alltid som bäst utomhus tycker jag. Idag hade jag dessutom rosenträdgården som utsikt vilket onekligen är trevligt. Jag har lagt mycket tid i sommar på att få rosorna att verkligen trivas och kan nu nöjt konstatera att ansträngningarna har lönat sig.


Enda nackdelen med den här eftermiddagen/kvällen i trädgården är att det blir mörkt tidigare än förut. Så snart mörkret faller blir trädgården upplyst av massor av små solcellslampor vilket verkligen ser trevligt ut. I rosenträdgården finns dessutom två fina ljuslyktor att tända om en vill ha mer ljus. Tycker om att sitta där i mörkret och lyssna och bara vara. Förvisso är det lite kyligt men det åtgärdas enkelt genom extra kläder och en filt.

1 kommentar:

Anna/notonmusic sa...

Det är lite mysigt med mörka höstkvällar kombinerat med en massa ljus och extrafiltar. Har man vedspis och kakelugn är det lite trösterikare att gå mot höst och vinter. Låter som en härlig dag :-) Kram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...