torsdag 1 oktober 2015

Kläders ekonomi

Förra året skrev jag en artikel till Livåleva som heter En klänning flera stilar. Tanken med artikeln var att visa att det går att kombinera mycket med det en har i garderoben. Lustigt nog är klänningen jag valde då samma som jag nu valt till Four Fit Challenge. Eller egentligen inte så märkligt med tanke på att det är en otroligt användbar klänning. Något jag ofta tänker på när jag handlar kläder är pris per tillfälle (PPT). Det vill säga vad kostar varje användning av ett plagg? Köper jag en tröja för hundra kronor och bara använder den en gång då blir dess PPT just 100 kronor. Använder jag den istället fyra gånger då blir PPT 25 kronor. Min fina denimklänning är ett reafynd som jag köpte för snart två år sedan. På rean kostade den 300 kronor och om jag minns rätt var dess ordinarie pris 1100 kronor. Sedan dess har klänningen använts otaliga gånger och helt ärligt vet jag inte exakt hur många gånger. Jag använder den dock tämligen ofta så det är inte orimligt att tänka att jag under två år har använt den 30 gånger. Det gör att dess PPT i så fall blir 10 kronor. PPT för dess ordinarie pris blir 36.6 kronor vilket gör att även utan rean hade detta varit ett riktigt bra köp.


 För att ett plagg skall klara av många användningar behöver det vara av tillräckligt god kvalitet för att hålla. Tror att det är en av anledningarna till att jag älskar vintage. Det är verkligen något helt fantastiskt med plagg som håller inte bara ett eller två år utan i flera decennier. Det kallar jag verkligen kvalitet!


Koftan på den här bilden är ett utmärkt exempel på ett plagg med hög kvalitet och extremt lågt PPT. Min farmor köpte koftan i början av 60-talet och använde den flitigt fram tills jag fick den för si så där 15 år sedan. Den är en av mina absoluta favoriter och jag använder den så pass ofta att bara min användning hade gett den ett lågt PPT. Lägger vi till alla år min farmor hade den då kan en snabbt konstatera att den var ett riktigt bra köp.


De senaste dryga två åren har jag byggt upp en helt ny garderob och har funderat mycket på vad den skulle innehålla. En del plagg från förr har jag kunnat behålla som farmors kofta. jag har även kunnat plocka fram sådant som jag lagt undan men inte riktigt kunnat skiljas från. Egentligen tycker jag inte att en ska spara på plagg som verkligen inte passar i hopp om att byta storlek. Fast vissa plagg är helt omöjligt att skiljas från trots att de inte längre passar. För min del var ju bra att jag är lite sentimental av min eftersom det inneburit att jag numera kan använda dessa kläder igen. Varje gång jag köper något nytt då funderar jag över vad plagget passar ihop med som jag redan har. Risken är annars att jag råkar köpa en blus som inte passar med något annat. Då kan det i sin tur leda till att jag behöver göra ytterligare köp eller att plagget helt enkelt blir liggandes utan att användas och detta känns verkligen onödigt.


Kläder är fantastiskt roligt tycker jag. Får nog erkänna att jag tycker om att förnya garderoben och att jag innerst inne inte anser att det är möjligt att ha för många klänningar. Just därför känns det viktigt att fundera över varifrån kläderna kommer. Hur har de tillverkats och hur är dess hållbarhet? Att ha kläder i garderoben som jag inte använder är också slöseri. Jag älskar vackra klänningar och istället för att spara dem till särskilda tillfällen så ser jag varje dag som ett tillfälle att bära vackra klänningar. På så vis använder jag det allra mesta i min garderob. Vissa undantag finns givetvis eftersom det inte är helt enkelt att använda just en aftonklänning till vardags eller en solklänning på höstpromenaden. Sett över hela året blir dock kläderna använda och precis så ska det vara. Kläder skall användas och vara älskade favoriter.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...