tisdag 28 april 2015

Biblioteksdjungel

Jag har fått en djungel i mitt bibliotek sedan några veckor tillbaka. Varenda ledig yta är numera belamrad med brickor fyllda av olika sorters plantor. Alla plantor får trängas i biblioteket och i gästrummet eftersom det är där vi har bäst ljus under dagen. Jag har även köpt ett litet växthus i tre våningar som har fått flytta in i biblioteket. När växthuset köptes trodde jag att alla plantor skulle rymmas i det men nu kan jag konstatera att det skulle behövas ett till. Även om det är en begränsad tid som alla plantor skall vistas inomhus så känns det som en klok tanke att då till en lösning där allt ryms. Ett annat alternativ skulle kunna vara att odla mindre men det är ju inte ett lika roligt alternativ


Mycket av det vi odlar i år är alldeles nya erfarenheter för oss. Spännande men också lite läskigt eftersom vi inte riktigt vet hur resultatet blir. Än så länge har det mesta vi har sått tagit sig och jag hoppas att det fortsätter på samma sätt. Ovan syns en av våra tre gurksorter som vi skall odla i sommar. Växthusgurka, frilandsgurka och en gurksort för inläggning. Min farmor brukade alltid göra sin egen bostongurka när jag var barn och det är något jag tänker försöka mig på om vi får tillräcklig skörd.


Tomater är ett beprövat och säkert kort och dessutom fantastiskt gott. Samtliga fyra sorter som odlas i år kommer från frön från förra årets tomater. Jag har även sått borlottibönor, sockerärtor, popcornmajs, paprika, halloweenpumpa, butternut och vaxbönor från egna frön.


De lite större plantorna är halloweenpumpa och de små är något som heter gyllenbär. Jag har aldrig testat att äta gyllenbär men vad jag förstår var det vanligt att odla förr. Bären skall vara goda att ha som fyllning till pajer eller att koka sylt på. Det skall onekligen bli spännande att få smaka på dem längre fram i sommar. Utöver det som såtts från egna frön finns många, många sorter till. Dessutom skall vi till helgen sätta potatis för första gången i Hult. Det är säkerligen inte första gången det har odlats potatis här, men det är första gången för vår del. Nu längtar jag tills alla plantor kan flytta ut i växthuset och i odlingslådorna så mina böcker kan få tillbaka biblioteket.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...