lördag 25 april 2015

Tankar kring livet och hälsan

Vissa dagar tänker jag mer än andra dagar på hur annorlunda livet är idag mot några år sedan. Idag har jag grävt en stund i vårt potatisland och kände glädje i arbetet. Att orka göra sådant som att gräva i trädgården gör mig glad och stolt. Innan jag gjorde min gastric bypass operation frö två och ett halvt år sedan hade jag inte orkat det jag orkar idag. Känner en stor tacksamhet över att jag fick möjligheten till ett annat liv. Ett liv där jag är starkare, orkar mer och helt enkelt lever mer än innan. Det betyder inte att mitt liv var dåligt innan men min kropp mår betydligt bättre idag än vad den gjorde då. Vägen hit har dock inte varit enkel vilket kan vara viktigt för mig att komma ihåg och andra att veta om. Jag kan bli riktigt ledsen när det hävdas att en operation som gastric bypass är en enkel lösning och en genväg. Det finns också en missuppfattning att operationen delas ut lika lättvindigt som företag delar ut reklam. Idag är det svårt att förstå hur jag kunde gå upp så pass mycket i vikt att jag till slut behövde en operation för att inte helt äventyra min hälsa. Faktorerna var flera och det är lätt att vara efterklok. För mig blev min operation en viktig vändpunkt i mitt liv som jag inte ångrar. Det kan vara bra att tänka på när en läser artiklar om människor vars operationer inte lyckats att det finns än fler där operationen har gett dem ett nytt liv. Samtidigt är det också viktigt att vara medveten om att en operation alltid innebär risker och inte är något som skall göras förhastat.


Träningen har blivit till ett av mina stora glädjeämnen. I höstas sprang jag för första gången ett lopp vilket kändes helt fantastiskt. Det var inte särskilt långt och jag sprang inte på tid men jag sprang hela vägen och kände glädje i varje steg. När det känns motigt att träna, vilket det givetvis gör ibland då tänker jag på det där loppet och orkar lite till. Genom hela resan har min man Raimo varit ett fantastiskt stöd och idag är han min bästa träningskompis. Vi sporrar varandra att springa lite längre och lyfta lite tyngre. Kul att kunna dela ett stort intresse men den en älskar.


Världen är sällan svart eller vit även om det oftast framställs så. Gastric bypass operationer är inte den enda lösningen vid övervikt och kanske inte heller den bästa. Det är dock en lösning och för många fungerar den väl. Skall en vara kritisk mot något är det snarare eftervården som fallerar. Det är efter operationen som en behöver stort stöd både när det gäller kost och träning vilket jag menar saknas till stor del. För egen del har jag haft den stora förmånen att ha peppande och stöttande människor i min närhet med kunskap inom området vilket har hjälpt mig mycket. Utan det stödet är jag inte säker på att det hade gått lika bra för min del så här långt. Jag är helt övertygad att fler skulle nå en bättre hälsa efter operationen om eftervården såg annorlunda ut.

1 kommentar:

Anna/notonmusic sa...

Härligt att höra om bra och positiva "vändpunkter" tycker jag. Har flera vänner som gjort det du beskriver med positiva resultat. Och visst behövs stöd i såna här situationer, vad vändpunkten än handlar om faktiskt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...