tisdag 21 april 2015

Trädgården i april

Hult är precis på väg att fullkomligt explodera. På bara några timmar skiftar träd och buskar mer och mer i grönt. Skillnaden från en dag till en annan är stor och varje dag är vi ännu en dag närmare sommaren. Allt blir som så mycket enklare när solen skiner och luften är varm. Helst hade jag redan velat så i våra odlingslådor men så har det inte blivit. Idag blev vi dock helt klara med arbetet så på torsdag är det bara att sätta igång. Jag har numrerat alla lådor och gjort en enkel skiss och en lista i min trädgårdsdagbok. Håller fortfarande på att skissa på vad som skall odlas vart. Det här med samodling är ju en hel vetenskap och inte helt enkelt att få till. Samodling handlar helt enkelt om att odla saker som trivs tillsammans och då ger de varandra ännu bättre förutsättningar. Vissa saker trivs inte alls tillsammans och kanske inte ens i närheten vilket gör planeringen svår. Fast jag gillar utmaningar och ger inte upp i första taget.

                    

Förutom att vi nu är klara med odlingslådorna så har vi tagit de första spadtagen till vårt potatisland. Känns verkligen spännande att vi skall odla potatis här i Hult i år. För oss är det en ny erfarenhet även om vi lite oplanerat kunde skörda potatis även förra säsongen. Helt plötsligt växte det potatis i en av våra odlingslådor förra säsongen. I någon av lådorna började det även att växa tomater som inte heller var planerade. Alltid lika spännande att se vad som tittar upp som bonus när en använder kompost i lådorna. Förra året började det faktiskt att växa havre i komposten! Vi får se hur det går att odla planerad potatis i år helt enkelt.

Vårt växthus blåste sönder i vinter och behöver därför repareras. Dessutom gjorde vi inte klart förra året vilket för att vi tar ett samlat grepp. Det är ett helt styrkepass att gräva potatisland och att köra grus till golvet i växthuset och det märks att arbetet vi har gjort på gymmet under vintern lönat sig. Även om jag vet att träning alltid är bra så blir det särskilt tydligt när det märks i vardagen att det gör skillnad. Just nu befinner jag mig i en väldigt hektisk tid och då skulle trädgården lätt kunna bli till ännu ett måste och till ett dåligt samvete. Istället märker jag att tiden jag spenderar med att gräva och greja ger mig kraft, energi och tid för eftertanke. Märkligt egentligen hur en typ av arbete kan kännas som vila.

2 kommentarer:

Helena sa...

Det är så trevligt med växthus och odlingslådor. Vi rev vårt växthus förra året då det blivit allt trasigare av vintrarnas hårda framfart. Så nu planerar vi ett nytt växthus på återbruk. Fin kväll till dig!

LyckligaPraliner sa...

Då är det helt rätt typ av arbete när det känns som vila. Mer som rätt sysselsättning som både ger kraft och energi, som tröttar ut på ett bra sätt. Tänk om man kunde ha det som ett lönearbete fast jobba två timmar och få lön för åtta :)

Kram Ann-Louise

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...