måndag 20 april 2015

Landskap i förändring


De är inte särskilt märkvärdiga de där stolparna som står lite här och var i landskapet. Deras funktion är dock viktig eftersom de bär upp både elnätet och telenätet. Det är i alla fall så det har varit fram tills nu. Även i Hult har nu elledningarna grävts ner och telefonnätets koppartråd i luften har ersatts med fiber i marken i stället. Det innebär också att landskapet förändras när stolparna och dess ledningar tas ner. Om sommaren är vi ju vana vid att se ledningarna fyllas av fåglar, vart skall de ta vägen nu? Det måste ju finnas generationer av fåglar som inte minns att de för länge sedan endast hade träd att tillgå när de inte ville flyga.


Förändringar påverkar alltid, även de som är positiva och utvecklande. Att elnätet grävts ner har inneburit att vi har betydligt färre strömavbrott vilket onekligen känns bra. I huset här i Hult finns nämligen inte någon kamin eller öppen spis så blir det strömavbrott på vintern då blir det kallt hemma. Det har en gång i tiden funnits både öppen spis och kamin i vårt hus men de togs bort i samband med att huset renoverades och byggdes om i mitten på femtiotalet. Då var oljan och elen de säkra alternativen för uppvärmning vilket gjorde att det gamla kunde kastas ut. Gammalt är inte alltid dåligt kan en således konstatera. Jag skulle inte vilja värma hela huset med bara en kamin men det hade varit ett bra och trevligt alternativ.


Den största förändringen för vår del här i Hult sedan ledningarna ha plockats ner gäller vår promenadstig i skogen. När vi köpte huset för dryga tio år sedan visade vår ena granne oss en slinga i skogen som är trevlig att promenera. Halva slingan löper längs en ledningsgata vilket gör att vägen ständigt varit röjd och fin. I vintras plockades ledningarna ner och någon vecka senare avverkades skogen alldeles intill. Vår skogspromenad finns kvar men ser nu helt annorlunda ut. jag vill inte vara mot förändring och vara den som säger att det var bättre förr. Fast just vår slinga i skogen den var bättre förr.

1 kommentar:

Anna/notonmusic sa...

Vi återinstallerade kakelugn och vedspis i vår stuga. Det var bortrivet sen länge när vi köpte. Stugan är liten så vi klarar oss nästan utan el, med bara kakelugn och vedspis. När du berättar om stolparna kom jag ihåg en visa jag sjöng på lågstadiet. "hyacinter och tulpaner både blommor och blad. På en svart telefontråd sitter svalor på rad" Idag vet nog inte barn vad en telefontråd är :-) Tråkigt med förändringen på er slinga :-(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...