tisdag 8 mars 2016

Säg inte grattis idag!

Idag är det internationella kvinnodagen, en på många sätt viktig dag. Under dagen har jag sett flera hyllningar till kvinnor i olika sociala medier. Hyllningar som säger sådant som: Grattis alla fantastiska kvinnor på er dag! Avsändarens syfte är givetvis gott, att uppmärksamma kvinnor på just kvinnodagen. Fast det skaver ändå det där grattis. Jag vill inte ha ett grattis idag, det är inte min födelsedag. Istället är kvinnodagen en på alla sätt en politisk dag, en dag då frågan om kvinnors rätt särskilt skall belysas. Imorgon är en ny dag och då fortsätter arbetet med att mänskliga rättigheter även skall omfatta kvinnor. Att kvinnor världen över skall ges rätten till utbildning, till hälsa, rätten till den egna kroppen, rätt till säkerhet. Listan kan göras lång eftersom det fortfarande är lång väg att gå innan kvinnor och män har lika rättigheter. Fast påpekar många då att i Sverige är det inte så! Vi lever i ett av världens mest jämställda land. Ett land där jämställdheten kanske till och med har gått för långt! Åsikten är vanlig, men jag blir lika förvånad varje gång jag hör den. Kan det verkligen ha undgått någon att kvinnor som grupp tjänar mindre än män som grupp? Att kvinnor fortfarande tar ut merparten av föräldraledigheten och är de som i högst utsträckning tar ut VAB! Det är fortfarande så att i Sverige 2016 blir våldtagna kvinnor ifrågasatta. Hade hon inte en väl kort kjol? Var hon inte lite väl berusad? Det finns inte någon längd på en kjol som ursäktar våldtäkt och inte heller onykterhet!

Jag vill inte höra grattis idag, jag vill höra att nu arbetar vi gemensamt för att förändra världen! Tillsammans är det faktiskt möjligt att just förändra världen. Titta på historien, så mycket som människor trodde var omöjligt ses idag som självklarheter. För mig som förälder skulle jag vilja att mina flickor aldrig behöver känna att de behandlas annorlunda på grund av deras kön. Tyvärr vet jag att de redan tidigt fått uppleva vad som passar sig för flickor och vad som inte passar sig. Jag är feminist och ser det som en av mina viktigaste uppgifter att bana väg för mina barn och för alla andra flickor. Att vara en del av förändringen och ta ansvar varje dag, inte bara den dagen som råkar kallas internationella kvinnodagen!

Jag är feminist och socialist och kommer aldrig sluta att kämpa för kvinnors rättigheter! 

2 kommentarer:

Bellas Lantliv sa...

Så bra skrivet! 💗

Linda sa...

Eller hur man skall kämpa framåt och mot gemensamt mål! Ser fram emot hajinlägget!

Sv: Åh ja tack vara besökstoppen,hehe..OH my god, jisses vad hemskt. Jag är oerhört fascinerad av hajar, ser varenda hajprogram i princip men det finns ju inget som jag är så fruktansvärt rädd för som hajar heller. Till och med när jag badar här hemma är jag rädd,haha. Utomlands skall vi inte prata om!
Fick du mitt mail?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...