fredag 6 januari 2017

Det är väl ingen som märker om jag fuskar?

Inte ens en vecka har passerat på det nya året och sedan min shoppingutmaning påbörjades. Min utmaning går kort och gott ut på att under hela 2017 låta bli att köpa nytillverkade kläder. Undantaget från detta är underkläder, träningskläder och badkläder. Sedan jag skrev om min utmaning i slutet på året har jag fått många frågor och många glada tillrop. Flera har ställt den ganska givna frågan, varför slutar du inte att shoppa helt?

Frågan är helt klart berättigad och svaret är enkelt, det skulle vara så tråkigt eftersom jag verkligen älskar vackra kläder. Vackra kläder gör mig på gott humör och jag tror inte att jag någonsin kommer att känna att jag aldrig mer vill ha en ny klänning. Däremot känner jag att dagens konsumtion av kläder inte är hållbar. Varken min egen eller hur samhället i stort konsumerar. Jag har länge valt att handla loppis men kände att jag ville ta ett steg till. Helt säkert skulle jag klara mig i flera år utan att köpa ett enda plagg till. Jag är fullt medveten om att det är så vilket gör att det känns som ett klokt beslut att inte shoppa nytillverkat.

Så nu när jag vet allt det där kloka kommer jag på mig själv att längta efter allt möjligt fint jag sett de senaste dagarna. Alla dessa vackra klänningar som verkligen borde få ett hem i mitt hem. Det är ju ingen som vet när jag köpt dem tänker jag. De kan ju ha hängt i garderoben hur länge som helst utan att jag har använt dem. Vem skulle veta om att jag fuskar?

Låter kanske fånigt att det skall vara så svårt att helt enkelt sluta köpa nytt. Det handlar dock om att bryta ett mönster och skapa nya vanor. Alla som har börjat träna vet hur svårt det kan vara i början innan en har vant sig. Min vana när jag ser en vacker klänning jag vill ha är att köpa den. Min vana är också att träna flera gånger i veckan. Den senare vanan har jag kämpat hårt för att den skall kännas som en självklar del av mitt liv. Nu är mitt mål att bryta mitt eget konsumtionsmönster och skapa andra konsumtionsvanor. Alltså skulle jag veta om jag fuskar och det räcker som motivation.

Min gröna kofta är nytillverkad men ett riktigt bra inköp. Har haft den i många år och den passar till nästan allt!

1 kommentar:

Hannis sa...

Inte ett dugg fånigt!
Att shoppa är ju som ett mönster som så mycket annat i livet.
Och används ju i olika syften.
När jag har kollat på min egen shopping så inser jag att jag många gånger inte ens har planerat mina inköp, främst när det gäller kläder...

Allt är en process, bara det i sig är ju intressant=))

Kram Hannis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...