söndag 22 januari 2017

Müslibar med pumpa och melon

Något som jag alltid försöker att ha i frysen här hemma är müslibars. Dels för att de är ett fiffigt mellanmål när en är på språng men också för att de funkar bra till fikat. Just att fika är något jag verkligen tycker om. Egentligen är det inte själva grejen med kaffe och kakor som jag tycker om utan just det där att ta sig en stund att sitta med sin kopp kaffe i lugn och ro. Vissa dagar gör sig kaffet bäst i sällskap med en kaka eller en bulle men andra dagar passar det alldeles utmärkt med en müslibar.


I affärerna finns det gott om sorter att köpa men de innehåller inte alltid så nyttiga saker som en skulle önska. När det gäller mellanmål är det ju bra om det faktiskt är något som är nyttigt och som håller blodsockret på en jämn och fin nivå. Att göra egna bars är både enkelt och gott. Dessutom blir det betydligt billigare än de som finns att köpa i affären.Müslibar med pumpa och melon
3 dl havregryn
1dl pumpakärnor
1 dl melonkärnor
3 msk chiafrön
1 dl hackade dadlar
2 dl sockerfri äpplejuice
1 msk kokosolja

Gör så här:
Rör samman alla ingredienser till en deg. Kokosoljan behöver vara rinnande istället för fast. Mät därför upp rätt mängd och låt stå varmt tills rätt konsistens uppstår. Ett effektivt sätt är att värma den i ett vattenbad. Klä en eldfast form med bakplåtspapper och fördela degen i formen. Grädda i 175 grader i ungefär en halvtimme. Degen skall inte få färg men bli torrare i konsistensen. När kakan är gräddad, stjälp upp på en skärbräda och skär den varma kakan i lagom stora bitar och låt svalna. Frys in i en låda eller förpacka en och en och frys in.

Kommentar:
Det här receptet går att variera i oändlighet. Något som är gott är att ersätta dadlarna med kokosflingor och kakaonibs istället för melonkärnor. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...