torsdag 12 januari 2017

Odlingsplanering och inventering

Januari är en månad för planering och förberedelser när det gäller trädgården. Nu finns det tid att drömma, fundera, planera och utforska nya möjligheter. Det rent praktiska arbetet med att så får däremot vänta i några veckor till.


För mig börjar numera odlingssäsongen med tre saker. Den första att ta en titt i min trädgårdsdagbok för att se vad som gått bra och vad som gått mindre bra. Med dessa erfarenheter med i bagaget gör jag en odlingsplanering för den här säsongen. Nästa steg blir att inventera min frölåda och se vad som redan finns och vad som behöver köpas. Min frölåda innehåller sparade skatter och fylls på med nya den närmsta tiden.


För varje år som går har jag mer och mer av mina egna fröer. Jag sparar fröer från tomater, från, paprika, chili, majs och pumpor samt en del blommor. Känns fint att inte bara odla sina egna grönsaker utan också säkra nästa års sådd. Det är nästan lite märkligt att varje frö rymmer växtkraft och möjligheten att bli till nya plantor som i sin tur bär frukt.


I slutet på säsongen är det ofta rea på fröer och då passar jag på att köpa sådant som jag sår mycket av. Sådant som ruccola, dill, persilja, timjan, basilika och rödbetor behövs alltid i stora volymer och mycket av det sår jag under hela säsongen. Det går alldeles utmärkt att använda förra årets fröer. De kan ha en något lägre grobarhet men i regel är det en god affär. Kan vara bra att hålla lite koll på datumen på fröpåsarna så de inte råkar bli liggandes i flera år. 

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...