torsdag 5 januari 2017

En sko eller en tidsresa!

Ibland tänker jag att ett hem på många sätt kan liknas vid ett museum. Vi fyller våra hem med sådant som vi behöver i vardagen, sådant vi tycker om och även sådant som representerar särskilda minnen. Jag tror att de flesta av oss har en eller flera lådor i förrådet som rymmer minnessaker. Ni vet sådana där saker som inte passar in någonstans men som en aldrig skulle kunna göra sig av. Tingen hjälper oss att minnas. Genom att hålla i en sak är det möjligt att i tanken färdas i tid och rum till ett annat ögonblick. Kanske stunden då du fick just den saken eller någon annan situation som du förknippar med just det föremålet. Lite som att kliva in genom den förtrollade garderoben och hamna i Narnia helt enkelt.


För en tid sedan gick jag igenom en av mina sådana där lådor. Jag trodde att lådan innehöll julpynt men i stället var det en låda fylld med minnen. Ett av föremålen valde jag att plocka fram och ställa på en av hyllorna i mitt arbetsrum. Det var min allra första riktiga sko. Kändes passande att låta dem stå prydnad tillsammans med de skor jag har idag. Höjden på klackarna är lite högre idag än vad de var då. Däremot är det en sko jag själv hade valt om jag haft barn med så små fötter. En tidlös sko således.


Egentligen är det lite märkligt att skon ligger i min minneslåda och inte i min mammas. Till skillnad från mig minns hon ju faktiskt att jag har använt skon. Kanske vet hon också vad som hände med den andre, varför finns det bara en?

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...