onsdag 15 augusti 2012

Loppis en livsstil!

Redan när jag var barn tyckte jag om att följa med på loppisar och det tycks vara ett intresse som fastnat. Mitt allra första loppisinköp var en liten tavla med Tummelisa som jag köpte på en loppis i Folkets park i Kungälv när jag var fyra år. Med lite enkel matematik kan jag konstatera att jag handlat på loppis i tjugonio år nu och kände mig plötsligt lite gammal. När jag flyttade till egen lägenhet var loppis en förutsättning för att kunna köpa allt som behövdes till det nya hemmet. Jag hade inte ekonomisk möjlighet att köpa allt nytt och även om möjligheten funnits är det inte säkert att jag valt annorlunda.Att handla loppis är mer än bara själva grejen att gå och hitta saker att ta med hem. Att handla på loppis är en del av en livsstil.

Allt behöver inte vara nytt, allt som jag tröttnat på måste inte heller slängas. Precis som det finns kretslopp i naturen finns det också det vad gäller saker. Vissa saker är mer praktiskt att köpa nytt, men jag brukar som regel göra några efterforskningar när nya saker skall inhandlas. Vi har det senaste året bytt ut nästan alla våra vitvaror och då har vi valt att köpa helt nytt. Visserligen är det en stor marknad för begagnade vitvaror, men mitt mål var att sänka energiförbrukningen samtidigt som vi bytte ut våra saker. Trots att det sedan ett år tillbaka finns en energibov i form av en torktumlare så har vi ändå kunnat sänka våra elräkningar och då känns det som om vi lyckats väl i vår planering. Nytt behöver alltså inte vara av ondo! Vad gäller väskor och skor som är två av mina passioner här i livet så blir de oftast bättre ju äldre de är. Favoritskorna är ett par pumps från 50-talet som jag haft i åtta år och använder minst tio gånger i månaden. Jag köpte dem för 40 kronor och lämnade dem sedan till skomakaren och kostade på dem renovering för 200 kronor. Räknar man sedan pris per tillfälle som jag gärna gör då har inte varje användning kostat många kronor. Ungefär 25 öre har varje användning hittills kostat och det är skor som håller många år till. Mitt allra första riktiga fynd som jag fortfarande använder varje vecka är en fantastisk liten väska som jag köpte på en loppis när jag var sexton. Tänk så länge som jag har haft den och den är fortfarande hel och tål att användas. Jag har ju inte kvar en enda av mina väskor som jag köpte nya vid den tiden.

Den första loppisväskan jag loppat
Gillar detaljerna som gör det där lilla extra

2 kommentarer:

Huset nummer tio sa...

Åh vilket härligt inlägg, visst är loppis en livsstil och det handlar inte om att man inte har råd att köpa nytt utan det handlar närmare om att man gör ett aktivt val att inte handla nytt. Förutom då saker som ska spara energi så som kyl och frys etc. Kvalitén var bättre förr, det är konstaterat så lycka är när man hittar en riktig skinnväska eller ett par riktigt bra skor från förr;) De håller oftast vid rätt skötsel i evighet.

Önskar dig en härlig kväll
Annie

Unga fröken Karlsson sa...

sv: Ja, det kanske är bättre att köra lite tråkigare under veckan och lyxa till det på helgen. Huvudsaken är ju att man äter frukost ändå. :) Tavlan är min nya favorit, en tjej som heter Maria Ackerfors har målat den!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...