fredag 30 maj 2014

Gräddbullar

Något som jag länge har velat pröva är att göra egna gräddbullar. De som kan köpas på marknaderna är ju verkligen goda och jag tänker hur svårt kan det egentligen vara?


Mycket svårt visade det sig! Det är många moment som skall genomföras och det tar mycket lång tid. Resultatet är dock värt allt arbete. De färdiga bullarna går dessutom alldeles utmärkt att frysa in vilket är bra. Även om gräddbullarna är sanslöst goda så är detta inte något jag väljer att göra allt för ofta. Istället gör jag många när jag väl gör dem och ser till att fylla på ordentligt i frysen.


Gräddbullar
6 äggvitor
2 dl socker
200 g choklad
Lite kokosolja
Smörgåsrån
Dekoration

Gör så här:
Vispa äggvitorna till ett skum och tillsätt sockret lite i taget under vispningen. Smeten skall bli så pass styv i konsistensen att skålen kan vändas upp och ner utan att något spills ut. Använd gärna elvisp eller hushållsassistens. Använd ett kakmått eller ett glas för att trycka ut rundlar i kexen. Spritsa sedan äggsmeten på bottnarna. Grädda bullarna i 150 grader i ugnen i 5-10 minuter. Smeten skall stelna men inte få färg. Låt bullarna svalna helt innan nästa moment. Smält chokladen och kokosoljan i ett vattenbad. Kokosoljan gör chokladen lite lättare att arbeta med och gör chokladen något mjukare att bita i. Doppa sedan varje bulle i den smälta chokladen. Här är det klokt att göra några i taget och snabbt ställa i kylen eftersom den varma chokladen lätt får bullarna att smälta. Innan chokladen stelnat helt kan bullarna dekoreras med valfri dekoration. Vi valde små kulor i silver och guld denna gången men har också testat strössel, kokos, hackade nötter och liknande.


Första gången vi gjorde gräddbullar använde vi mörk choklad och de blev verkligen goda. Barnen tyckte dock att smaken blev lite bitter och därför har vi senare använt ljus choklad istället. Det går också bra att använda smakessens i äggsmeten eller i chokladen. Vi har prövat att smaksätta smeten med mandelessens och valde då att dekorera med flagad mandel. Har också testat att smaksätta chokladen med rivet apelsinskal eller med pepparmint.4 kommentarer:

Decdia sa...

Det är något speciellt med hemmagjort, bra kämpat!

Sessie♔ᴳᴽᵀᴱᴮᴼᴿᴳ sa...

Bra gjort. Sådana där ska jag testa att göra någon gång.

sv: Tyvärr är det så att jag bränner mig rejält varje år. Jag har gjort det sedan jag var liten, så här lär man sig inte en läxa. Jag älskar solen allt för mycket för att hålla mig ifrån den:(

Anonym sa...

Bravo & de är alldeles säkert riktigt goda...

/Kram

Bakom dörr nr. 11 sa...

Men så gott det ser ut, kan du skicka hit ett gäng ;)

Trevlig kväll
Kram Pia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...