onsdag 28 maj 2014

När syrenen blommar

Syrenen blommar i Hult och det känns alldeles fantastiskt. Satt på trappen mot vägen en stund i morse bara för att känna den härliga doften av syren. Eftersom vårt hus en gång i tiden varit en affär är avståndet mellan hus och väg kort. Trots att vi bor utmed en liten grusväg har trafiken blivit tyngre på senare år. Det går givetvis inte att jämföra med att bo i en stad eller ens i ett mindre samhälle men skillnaden för oss är påtaglig. Alltså brukar jag inte sitta på trappen mot vägen. Dörren som vetter mot vägen används egentligen bara om morgonen när barnen skall med bussen och på eftermiddagen när jag hämtar posten. Fast när syrenen blommar då är det där jag allra helst vill sitta. Vi har nämligen bara syrener på den där lilla ytan mellan huset och vägen. I morse när jag satt där tänkte jag att nog är det bra synd att inte ha fler syrener i trädgården. Undrar vart jag borde plantera en syren eller två? Kanske i närheten av den där nya planteringen som jag ännu inte kommit på vart den skall vara.


 Imorgon är familjen ledig och då ska vi bege oss ut på utflykt. I närheten av där vi bor finns ett ödetorp där det en gång i tiden fanns en vacker syrenberså. Nu är det länge sedan någon bodde i huset och vårdade syrenerna. Nu är de alldeles vildvuxna och har spridit sig över det som nog en gång i tiden varit en prydlig trädgård. Imorgon skall vi gå dit och plocka syrenblommor för att sedan pröva att göra både syrensaft och syrensocker. Tidigare har jag prövat på att dekorera tårtor med syren men nu tar vi det ett steg längre. Jag har tidigare också prövat att göra socker med rosor eller med lavendel vilket är alldeles ljuvligt. Drömmar bakade med lavendel är som att äta kakor smaksatta med sommar! Jag hoppas därför att utflykten imorgon resulterar i riktigt många blommor. Utflykter i skogarna i Hult kan dessutom resultera i spännande fynd. För två år sedan hittade jag en symaskin i skogen som sedan dess är en uppskattad prydnad i en av våra rabatter här i Hult.

4 kommentarer:

Min Lilla Kokvrå sa...

Syrensaft och syrensocker låter spännande. Vi satte en häck med bondsyrener förra året men det lär väl dröja ett par år innan den häcken blommar. Fast några små syren träd med blommor har vi, så lite syrensocker borde det räcka till. Väntar med spänning på recept :)
Ha en fin dag! / Birgitta

Jennie Bergius sa...

Syren är så himla vackert och underbart! Jag håller på med en liten syrenstudie med akvarellfärgerna just nu :)

Åh så kul det hade varit om du kom på utställningen!! Ta med dig ett gäng och gör en dagsutflykt av det, bada och gå på öns restaurang, supermysigt! <3 Jennie

Decdia sa...

Syrener är underbara, doftar gott och är så vackra. Mitt träd verkar inte må så bra. :( Planterade det förra året och då blommade det lite, men inget i år.

Christina sa...

Åh, jag älskar syréner - de blommar alltid till min sons födelsedag :)
Tack för tipset på syrénsocker- det måste jag pröva någon gång.
Ha det fint!
Christina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...