onsdag 17 februari 2016

Inventering och planering

Det är februari och med det har årets odlingssäsong inletts. I helgen var jag iväg och köpte de fröer som behövdes för årets odlingar och till denna helgen tänkte jag börja så det första. En del av det jag skall odla behöver tämligen gott om tid på sig för att gro, växa och sedan ge skörd. Förra året skaffade jag mig en odlingsdagbok samt ett trädgårdshäfte i min Evernoteapp. Dessa båda verktyg har visat sig vara helt ovärderliga i planeringen för årets säsong. Konstaterar att det var en tuff säsong som varit och där mycket inte alls blev så som jag hade tänkt mig. Å andra sidan har det gett mig otroligt värdefull kunskap när jag nu planerar för nästa säsong.

Förra året skapade jag en lista i Evernote över allt jag odlade. I år var det således bara att kopiera den och använda som inköpslista. En hel del fröer hade jag redan eftersom jag sparat fröer från senaste skörden. Tomater, paprika, physalis, bönor och ett gäng olika sorters pumpor hör till det som fanns utöver fröer till ettåriga blommor. Innan jag handlade stämde jag av listan mot mina anteckningar i trädgårdsdagboken. Vissa grödor kommer jag inte att odla igen. Rättika var förvisso lätt att odla men den uppskattades inte av någon här hemma. Inte ens kaninerna och marsvinen uppskattade den. Majrovan var inte heller något som uppskattades av människorna i Hult. Gnagarna gillade den däremot men jag tänker att jag odlar nog i första hand mat till människorna. Gnagarna får ändå gott om mat från det som rensas och gallras bort och bör även de bli nöjda. Viktigt att hålla dem glada eftersom de är en viktig del i vårt kretslopp här hemma. Allt som blir över i grönsaksväg får de att äta och när burarna sedan städas hamnar allt på komposten. Komposten hamnar i odlingslådorna och blir där till raketbränsle för mina odlingar. Ett vinnande koncept för alla helt enkelt!

Årets odlingar blir i ungefär samma omfattning som förra året, men känns betydligt lättare. Nu är alla odlingslådor på plats, växthuset är i ordning och potatislandet grävt. Potatislandet kommer förvisso behöva grävas om inför sådden men det är betydligt enklare än att gräva ett helt nytt land. I år kan jag alltså fokusera helt på att så och plantera samt drömma om den där odlingstunneln jag skulle vilja ha. Jag har hittat den perfekta platsen för en tunnel men det blir ett stort projekt att få den på plats eftersom det innebär att ta ner en stor gran. Så när allt är sått och planterat behöver jag helt enkelt inte oroa mig för att vara sysslolös!

Min frölåda är än så länge välfylld men på söndag börjar sådden och med det vårbruket!

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...