tisdag 15 november 2016

Jullängtan redan nu!

Snön regnar bort just nu men dess närvaro fick mig att vilja julpynta redan nu. Har redan i helgen som gick fikat med pepparkakor och lussekatter samt både glögg och julmust och dessutom spelat julmusik. Känns som jag tar igen från förra året då jag varken hade tid eller ork att ta tag i julpyntandet. I år vill jag fullkomligt frossa i allt vad julen innebär!


De första hyacinterna är redan på plats i ena köksfönstret. Längtar efter att de skall börja blomma och fylla mitt kök med doften av jul. Få dofter är i min mening lika förknippade med julen som just doften från hyacinter.


Funderar på hur tidigt en egentligen kan ta in granen. Nästa vecka? Nåväl det får nog bli både första och andra advent först men till tredje advent kan det ju vara dags. Vill kunna njuta av granen riktigt länge och vet med mig att så snart det varit nyår är jag innerligt less på den. Alltså känns det klokt att ta in den i god tid och sprida julkänslan ordentligt. Varför nöja sig med en enda? I Hult brukar vi ha en gran uppe och en nere och dessutom ett helt gäng adventsgranar.


Adventsgranar var en vanlig tradition vid förra sekelskiftet men som försvunnit med tiden. Jag tycker det är en riktigt fin tradition och brukar ta in ett gäng smågranar till advent. Sätter dem i krukor av konservburkar och klär dem med papper. Vi har fördelen att ha massor av smågranar som växer på tomten och jag har därför god tillgång till adventsgranar varje år. Förutom att adventsgranen är en fin dekoration är den dessutom en riktigt bra present att ha med när en ska på kalas i juletid.


Den gamla mangeln i Hult har stått på samma plats sedan innan vi flyttade in i huset. Från början var det tänkt att den skulle ha flyttats på och kanske inte ens vara kvar men jag insåg att den hörde hemma precis på den plats där den stod första gången jag klev in i huset i Hult. Den är en del av huset och om jag någon gång flyttar då får den nog stå kvar på sin plats. Beroende på årstiden pryds den av olika dekorationer. Nu när julen närmar sig kommer den åter att prydas av julblommor och juleljus.


Mitt emot mangeln står min fina vita byrå som faktiskt är orsaken till att jag startade upp min blogg en gång i tiden. En blogg som jag då trodde skulle handla om att renovera möbler men som kom att bli så mycket mer. Året om rymmer byrån ljusstakarna av glas och tavlan på Audrey Hepburn. Till advent kompletteras dessa med en adventsljusstake, hyacinter och och en fin trägran. Trägranen hör även den till huset här i Hult. Den låg i två delar i en av krypvindarna och får representera forna jular i Hult. Det är ju lite speciellt med huset här i Hult eftersom det var övergivet i femton år. Det är onekligen en lång tid för ett hus att vara utan liv och rörelse. Nu har det gått tolv år sedan dess och idag är vi en viktig del av husets historia. Utan oss hade huset fortsatt förfalla och dess historia varit en annan.


Jag har funderat mycket på det här med belysning i trädgården. Det är så fint med belysning och det går att göra det på så många olika sätt. Bilden ovan kommer från Hagalund trädgård och jag tycker det är så fint. Är lite rädd att det ska se för mycket ut här hemma, gränsen mellan fint och för mycket kan vara hårfin. Stämningsfullt är läget jag söker och då krävs lite planering för att till det helt rätt. Hittills har jag flyttat runt ljusslingorna i trädgården lite planlöst men i år tänker jag mig något helt nytt. Vad vet jag inte ännu men jag känner mig inspirerad!

1 kommentar:

Villa Freja sa...

Jag är också sugen på att julpynta nu. Smågranar tycker jag är okej att plocka in redan nu. Är så sugen på doften av barr :) kram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...