fredag 11 november 2016

Lite trolleri...

Innan jag började blogga kunde jag egentligen ingenting alls om fotografering. Bloggandet och främst läsandet av andras fina bloggar fick mig att vilja bli en bättre fotograf. Det tekniska är fortfarande inte min grej, jag går mest på känsla och hoppas på det bästa. Har lärt mig en del om placering och ljus men önskar mig tålamod att helt lära mig det tekniska och hur en i detalj kan styra hur en bild blir. Nåväl tids nog finns det utrymme även för det. Så när blir istället redigeringen min trogna hjälp. Det är egentligen smått fantastiskt vilken skillnad det kan göra att förändra en bild genom beskärning och genom att ljusa upp eller kanske öka kontrasten.


Vissa bilder blir perfekta från början och behöver i stort sett inte någon redigering alls. Pioner och rosor är i min mening de bästa av motiv. De är stilla, alltid vackra och i stort sett omöjligt att misslyckas med så länge som det är bra ljus.


Människor är betydligt svårare tycker jag. De står sällan stilla och att få till ljuset kan onekligen vara lite trixigt. Bilder där människor står stilla och poserar är oftast inte de som är mest intressanta. De bästa bilderna är de som innehåller en berättelse. En rörelse och där människorna på bilden är upptagna med vad de gör och inte lägger märke till kameran. Med min kamera fångar jag barns lek vid vattnet. Ett fint motiv men inte helt lyckat att kapa ena barnet på hälften. Ser bildredigering nästan som en form av återbruk, det ger en andra chans till en bild som inte blev perfekt med en gång. Med lite trolleri kan den bli så som en skulle önska.


Genom att beskära hamnar min lilla kompis istället i centrum av bilden. Hon blir dess huvudperson och fokus. Genom att ljusa upp bilden fångas vattnets reflektioner bättre.


Minns när jag tog den här bilden i den informella bosättningen utanför Swakopmund. Minns det starka ljuset och de intensiva färgerna. Kontrasten mellan ökensanden och den intensivt blå himmeln. När jag tittade på bilden i datorn blev jag uppriktigt förvånad över den bleka kopia av verkligheten som bilden blivit. Här märks det att jag har mer att lära när det gäller inställningar och med det förmågan att fånga ögonblicket.


Med lite redigering var det dock möjligt att förstärka färgerna och genom det återskapa lite av de kontraster som miljön bjöd på. Nu stämmer bilden bättre överens med hur jag minns färgerna den dagen. Det där ljuset i kombination med hettan var smått överväldigande men syntes inte alls på den bleka bild som blev resultatet från fotograferingen.

2 kommentarer:

Villa Freja sa...

Vackra bilder. Tycker också bäst om att fånga människor på bild när de inte är medvetna om kameran. Lättare sagt än gjort. Det är svårt och tar tid att lära. Kram.

Christina Karlsson sa...

Fina redigeringstips med levande och vackra bilder!

Kram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...