torsdag 6 februari 2014

Etisk sten

Har ägnat en del av den här dagen till ett möte med stenföretag i Bohuslän. Skall jag vara helt ärlig har jag nog tidigare sett stenhuggarindustrin som något historiskt, något som var viktigt i Bohuslän förr men inte är så aktivt idag. Konstaterar efter den här dagen att jag har fel och att det onekligen finns en aktiv industri även idag. En viktig fråga för dagen handlade om importen av granit från Kina. För branschen är det givetvis problematiskt att konkurrera med importerad betydligt billigare sten. Ett perspektiv i det hela som fastnar hos mig är det etiska både gällande dem som arbetar med den importerade stenen och det märkliga i att skeppa granit över världshaven när det är något vi har här hemma. Trots de maskiner som finns till hjälp för stenhuggare i Sverige samt en stark lagstiftning som skyddar arbetsmiljön så är det fortfarande ett fysiskt krävande arbete. Tänker på hur tungt det måste vara för de kinesiska arbetarna som saknar maskinerna och den skyddade arbetsmiljön. Där är verktygen dyra och människorna billiga vilket knappast är en kombination som gynnar människan. Intressant att lära sig mer om ett ämne som var mig obekant tidigare.

Arbetsverktyg för dagens stenhuggare
Det har varit en grå dag och det hjälper inte att det är plusgrader, det är ändå isande kallt. Känns som det grå och dystra vädret har smugit sig in i mitt sinne. Känner mig trött och dyster och längtar efter solsken och ett löfte om våren. Att vänta tålmodigt hör inte till egenskaper som jag besitter men dessvärre kan jag inte påverka vädret och får helt enkelt lära mig väntandes konst.

Hult i mellanrummet mellan vinter och vår. Håller mina tummar för att det inte blir mer snö i år!

2 kommentarer:

Decdia sa...

Det är ju "problemet" här i Sverige, arbetarna har det tryggt och en bra lön... detta gör de dyra och kan inte mäta sig med utländska aktörer.
Trist, men man kan ju bara se till sig själv billigt och borta eller hemma och dyrt?
Tyvärr får plånboken ofta välja.

Johannas Retro sa...

Ja tyvärr är det väl så för alla små svenska företag med en inte lika vanlig produkt, samma för mig på mitt jobb! :/

SV: Tack fina du! Kramar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...