måndag 15 augusti 2016

Vintageskor

För flera år sedan köpte jag ett par alldeles ljuvliga vintageskor på loppis. Har använt dem till någon fotografering men aldrig använt dem på riktigt. Skorna behövde nämligen fixas till lite innan de gick att använda. En omklackning, en halvsula och lite fix med en söm. Det är ju nackdelen med att köpa vintageskor, att det ofta inte bara är att börja använda dem. Alltså har skorna blivit stående i min klädkammare i fem, kanske till och med sex år. Att få skorna ordnade tog två timmar vilket gör det synnerligen dumt att jag bara har låtit dem stå. Har dessutom ett gäng vintageskor till som väntar på att klackas om. Min ambition nu är att få det där gjort och kunna börja använda alla de där fantastiska skorna som bara väntar. Strategin nu är att jag har ställt skorna som behöver fixas till i en hylla som jag passerar varje dag. Varje gång jag ska in till Uddevalla har jag tänkt ta med mig ett par och lämna till skomakaren.


Men är det då någon idé att lägga pengar på gamla skor? Absolut! Talesättet att det var bättre förr stämmer när det gäller skor. Idag består skor ofta av syntetmaterial och har inte särskilt hög hållbarhet. Även när det gäller skor gäller slit och släng, Det är inte alls ovanligt att ett par skor inte håller ens en hel säsong. Förvisso går det att köpa kvalitetsskor även idag men de är betydligt dyrare och kan i stunden kännas som ett sämre val. vad gäller skor som dessa fina skor från 50-talet så är de i skinn och otroligt välgjorda. De har inte bara hållit i en säsong utan i många, många säsonger. Jag köpte dem för 30 kronor och har nu spenderat 400 kronor på dem. Skall tilläggas att det är mer än vad det brukar kosta att ordna ett par skor, men här var det lite mer än vanligt att göra. Alltid lika roligt att lämna in fina vintageskor eftersom min skomakare tycker det är roligt att jobba med dem. Han hävdar att nu kommer de att hålla ända tills det är dags för mig att gå i pension.

Fina detaljer! Även det lilla spännet är i skinn.

För 430 kronor har jag således fått ett par otroligt fina kvalitetsskor. De är dessutom peeptoe vilket jag älskar men som kan vara svårt att hitta idag. Det lönar sig alltså att lämna ett par skor till skomakaren. Det verkar som om sommaren har kommit åter vilket gör att imorgon väntar en somrig vintageoutfit med mina fina röda skor.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...