lördag 15 augusti 2015

Blåbärsglass

Sedan vi fick en glassmaskin i julklapp förrförra julen gör vi vår egen glass. Vi kunde givetvis ha gjort egen glass redan innan men det blev aldrig av. Efter första försöket åkte dock glassmaskinen in i ett skåp i flera månader. Vi följde receptet som följde med maskinen vilket resulterade i läskigt söt glassoppa. Fick tips på lite olika recept som skulle fungera bättre och äntligen lyckades vi göra egen glass. Den var däremot fortfarande i sötaste laget och efter en tids experimenterande landade vi till sist i ett recept som uppfyller våra önskemål.

Blåbärsglass och råsaft gjord på rödbeta, apelsin och äpple passar blir vackra färgkombinationer

Blåbärsglass
0.5 dl socker
2 äggulor
2 äggvitor
0.5 del florsocker
2 dl vispgrädde
1 krm vaniljpulver
1 l blåbär

Gör så här:
Vispa äggulor och florsocker pösigt. Vispa sedan äggvitorna med sockret till ett fast skum (som marängsmet). Mosa sedan blåbären och blanda med äggulesmeten. Vispa grädden och rör ner även den. Vänd till sist ner de vispade äggvitorna i glassmeten och blanda försiktigt. Häll glassmeten i en glassmaskin och kör tills dess glassen är klar (20-30 min). Det går också bra att lägga glassen i frysen utan glassmaskin. Då bör den frysas i minst fyra timmar. Det går även att frysa glassen som gjorts i glassmaskinen

Kommentar
I just det här receptet är smaken blåbär men det går givetvis att ändra. Vi har gjort jordgubbsglass och vaniljglass med hackad choklad med samma recept. Till vaniljglass krävs dock lite mer vaniljpulver. Det som är lite negativt med glassen är att den smälter tämligen fort. För att motverka detta kan en ställa in portionsskålar i frysen en stund innan glassen läggs upp.

1 kommentar:

Anna/notonmusic sa...

Å det här måste jag testa. Tror jag har ett par glassmaskiner hemma som sonen inte tog med sig i flytten. Han önskade sig glassmaskin i present för ett par år sen och fick inte plats med dem i studentlyan! Praktiskt och bra :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...